Název: Diverzita vodních a mokřadních malakocenóz v PR Petrovka a přilehlé části povodí bolevecké rybniční soustavy
Další názvy: Diversity of fresh-water and wetland malacocoenoses of the natural reserve Petrovka and adjacent part of the Bolevec ponds drainage area
Autoři: Pražanová, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Mergl, Michal
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13777
Klíčová slova: měkkýši;přírodní rezervace Petrovka;malakofauna
Klíčová slova v dalším jazyce: molluscs;PR Petrovka;malacofauna
Abstrakt: Cílem této diplomové práce bylo zjištění diverzity mokřadní malakofauny v přírodní rezervaci Petrovka. Výzkum v tomto chráněném území probíhal od dubna do listopadu 2013. Malakofauna byla zjišťována převážně pomocí hrabankových vzorků a to na 20 lokalitách. Celkem bylo nalezeno 11 306 jedinců, které řadíme do 16 druhů. První část diplomové práce je teoretická a popisuje a charakterizuje přírodní rezervaci Petrovka. Dále je v této části popsána metodika, která byla při diplomové práci využita. Druhá část je věnována charakteristice jednotlivých lokalit, které byly zvoleny pro odběr hrabanky a popisu nalezených druhů měkkýšů. Dále jsou v praktické části diplomové práce uvedeny tabulky, ve kterých jsou uvedeny nalezené druhy v jednotlivých lokalitách. Závěr praktické části je věnován vyhodnocení s názornými grafy a porovnání s předešlými výzkumy. Nejvýznamnějšími nalezenými druhy jsou Vertigo angustior a Vertigo antivertigo, které jsou vedeny v Červeném seznamu ohrožených druhů České republiky jako zranitelné a druh Vertigo substriata, který je veden jako téměř ohrožený.
Abstrakt v dalším jazyce: The inventory research and observations on a diversity of wetland malacofauna in the Nature Reserve Petrovka in Plzeň Bolevec are the main topic of presented thesis. Research in this area continued from April to November 2013. Molluscs were sampled at 20 localities. In total, 11 306 individuals of 16 species were sampled. The study area and methods are described in theoretical chapters. Particular localities with lists of sampled species are presented in following chapters. Analysis and explanations of the a low diversity of malacofauna, illustrative graphs, and comparison with other malacological research are summarized in the chapter Conclusions. Observed remarkable low diversity of malacofauna reflects the low pH of peat-bog and wetlands (dominated by Alnus glutinosa) along the Bolevecký potok creek in the Petrovka valley. Vertigo angustior and Vertigo antivertigo, both in the The IUCN Red List of Threatened Species of the Czech Republic, and species Vertigo substriata which is registered as a near threatened species are the most outstanding finds of mollucs. Dominance of the ellobiids Carychium minimum and C. tridentatum and presence of Succinella oblonga are typical for area of the Nature Reserve Petrovka.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Rigorózní práce / Rigorous theses (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
diplomova-prace.pdfPlný text práce11,99 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prazanova V.pdfPosudek vedoucího práce856,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prazanova O.pdfPosudek oponenta práce791,98 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prazanova P.pdfPrůběh obhajoby práce181,64 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13777

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.