Název: Fenomén "Falsche Freunde" pohledem kontrastivní frazeologie
Další názvy: Phenomenon "False friends" in the view of contrastive phraseology
Autoři: Prskavcová, Zdeňka
Vedoucí práce/školitel: Šíp, Martin
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13836
Klíčová slova: falešní přátelé;negativní transfer;interference;homonymie;frazeologie;didaktika;cizí jazyk
Klíčová slova v dalším jazyce: false friends;negative transfer;interference;homonymity;phraseology;didactics;foreign language
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem "falešní přátelé", především mezi českým a německým jazykem. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá definicí termínu "falešní přátelé" a disciplínami, které jsou tímto jevem ovlivněny.Těmito disciplínami jsou frazeologie, didaktika cizích jazyků a kontrastivní lingvistika. Následně jsou vysvětleny pojmy lexikálně-pragmatické vztahy a problematika negativního transferu. Druhá část práce se zaměřuje na výčet typických "falešných přátel" mezi češtinou a němčinou a na jejich názorné užití ve větách. Důležitou částí práce je také anketa uskutečněná na střední škole. V závěru práce jsou popsány příčiny chybování v těchto slovech. Následně jsou zde stručně shrnuty výsledky ankety.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis deals with a phenomenon "false friends", particularly between Czech and German language. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part is concerned with a definition of a term "false friends" and with disciplines which are affected by this phenomenon. These disciplines are phraseology, didactics of foreign languages and contrastive linguistics. Lexical-pragmatics relations and problems of negative transfer are explained subsequently. The second part is concentrated on a listing of typical "false friends" between Czech and German and on their demonstrative application in sentences. An important part of the thesis is also a survey at the secondary school. In the end of the thesis, causes of a mistaking in these words are described. There is also summarized an evaluation of the survey.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KNJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Zdenka Prskavcova.pdfPlný text práce678,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
prskavcova_vp.pdfPosudek vedoucího práce468,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
prskavcova_op.pdfPosudek oponenta práce353,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
prskavcova_obh.pdfPrůběh obhajoby práce121,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13836

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.