Název: Úskalí ošetření psychiatrického pacienta v přednemocniční neodkladné péči
Další názvy: The difficulties of treatment of psychiatric patient in prehospital care
Autoři: Kundrátová, Eliška
Vedoucí práce/školitel: Hejkal, Luděk
Oponent: Havlicová, Alexandra
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13857
Klíčová slova: psychiatrický pacient;duševní porucha;PNP;úskalí ošetření;akutní stav;agresivní pacient;farmakoterapie
Klíčová slova v dalším jazyce: psychiatric patient;mental illness;prehospital urgent care;difficulty treatment;acute state;aggressive patient;pharmacological therapy
Abstrakt: Tato bakalářská práce na téma: "Úskalí ošetření psychiatrického pacienta v přednemocniční neodkladné péči" se zabývá problematikou ošetření psychiatrického pacienta a komplikacemi, které se mohou vyskytnout v přednemocniční neodkladné péči během jeho léčby. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část seznamuje čtenáře s jednotlivými skupinami psychiatrických poruch, jejich popisem a projevy. Podstatnou část této práce věnujeme různorodým úskalím ošetření psychiatrického pacienta, se kterými se můžeme v přednemocniční neodkladné péči setkat. Dále popisujeme zásady jednání a přístup k pacientovi s psychiatrickým onemocněním. Poslední kapitola práce je věnována farmakologické léčbě pacienta. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, zaměřené především na zjištění nejčastějších komplikací, které se vyskytují při ošetření psychiatrického pacienta. Také zjišťujeme, která skupina psychiatrických poruch je nejčastěji indikována k výjezdu posádek zdravotnické záchranné služby, četnost užití farmakoterapie v přednemocniční neodkladné péči a celkový přístup zdravotnických pracovníků k psychiatrickému pacientovi. Získané výsledky jsou vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis called "Difficulties in treatment of a psychiatric patient in the urgent pre-hospital care" comprehends the topic of treatment of a psychiatric patient and possible pitfalls, which may occur during their urgent pre-hospital care. The paper consists of a theory part and a research. The theory section describes various kinds of psychiatric disorders along with their evidence. A substantial part of the thesis is elaborates on diverse difficulties of a psychiatric patient, encountered while their pre-hospital care. Principles of dealing with such patient follow up. The last chapter is dedicated to describing a pharmacological treatment. The research part consists of a survey focused on finding out the most frequent complications, which may occur while treating the patient. Also, there is an attempt to find out which kind of psychiatric disorders is the one most likely to lead to an emergency service intervention, using a pharmacotherapy in the matter of urgent pre-hospital care and generally approaching the psychiatric patient by emergency ambulance crew. The analysis of the results is depicted in charts and tables.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP-KUNDRATOVA.Edocx.pdfPlný text práce1,23 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kundratova VP.jpgPosudek vedoucího práce403,84 kBJPEGNáhled
Zobrazit/otevřít
Kundratova OP.jpgPosudek oponenta práce459,94 kBJPEGNáhled
Zobrazit/otevřít
Obhajoba BP Kundratova 001.jpgPrůběh obhajoby práce278,08 kBJPEGNáhled
Zobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13857

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.