Název: Exartikulace v kolenním kloubu
Další názvy: Knee Disarticulation
Autoři: Tykal, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Černý Pavel, Ing. Ph.D.
Oponent: Kott Otto, MUDr. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/31688
Klíčová slova: amputace dolní končetiny;exartikulace v kolenním kloubu;pahýlové lůžko;podtlakový systém;polycentrický kolenní kloub.
Klíčová slova v dalším jazyce: lower limb amputation;knee disarticulation;prosthetic socket;vacuum system;polycentric knee joint.
Abstrakt: Tématem této práce je exartikulace v kolenním kloubu a její následné protetické řešení. V úvodu se stručně věnuje vývoji protetiky a důvodům amputací. V navazujících kapitolách popisuje chirurgické techniky exartikulace, výhody a nevýhody vzhledem k jiným výškám amputací dolních končetin z hlediska protetiky, a zabývá se vlastnostmi amputačního pahýlu. Podstatou práce je srovnání různých způsobů protetického řešení. Používané typy pahýlových lůžek jsou představeny a posouzeny z různých hledisek, se zaměřením na jejich působení na amputační pahýl. Závěrem je v práci popsán technologický postup při zhotovení protézy.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this work is the knee disarticulation and its follow up prosthetic treatment. The beginning is dedicated to the development of the prosthetics and to the reasons for amputation. In following chapters work describes surgical techniques, advantages and disadvantages of a knee disarticulation compared to other heights of amputations, and deals with qualities of a stump. The essence of the work is a comparison of different prosthetic solutions. The currently used prosthetic sockets are presented and assessed from different viewpoints, with a focus on their effect on a stump. In the end the technological process of prosthesis producing is described.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BC_Tom_Tykal_final.pdfPlný text práce2,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tykal - posudek vedouciho prace.pdfPosudek vedoucího práce1,11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tykal - oponentsky posudek.pdfPosudek oponenta práce420,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP - Tykal.pdfPrůběh obhajoby práce448,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31688

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.