Název: Malá kolekce oděvů, ve které je základním prvkem motiv, dezén nebo jiný detail (tisk, výšivka)
Další názvy: A small collection of clothing, in which is an essential element of a theme, pattern or another detail (print, embroidery...)
Autoři: Prušková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Krbcová Helena, Doc. akademický malíř
Oponent: Lepschy Monika, MgA.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32134
Klíčová slova: oděv;macramé;kolekce;detail
Klíčová slova v dalším jazyce: clothing;macrame;collection;detail
Abstrakt: Tématem mé bakalářské práce je Malá kolekce oděvů, ve které je základním prvkem motiv, dezén nebo jiný detail. V této práci jsem se inspirovala technikou drhání. Rozhodla jsem se vytvořit kolekci formálních oděvů ve které jsem široké veřejnosti chtěla ukázat, že tato technika není jen o Sisalové dekoraci na stěnu či síťovkách. Každý ze tří modelů je tvořen drhaným živůtkem a sukní nebo kalhotami. Živůtky jsou podšité, z důvodu značného prosvítání v jistých partiích, které by měly zůstat oděny a také kvůli materiálů, který v drhané podobě není příliš příjemný na kůži. Jako materiál pro drhání jsem si zvolila bavlněné oděvní šňůry. Velmi dobře se mi s nimi pracovalo a nikdo by tento materiál nečekal ve formálním oděvu, což se mi na tom líbilo. Volila jsem černo-modrou barevnost. Původně jsem uvažovala jen o černé, ale tato volba se zdála být nudná, přidala jsem tedy pro oživení modrou barvu, která zajistila že kolekce neztratila na eleganci a formálnosti. V průběhu práce se také změnil můj přístup k samotné tvorbě modelu. Začala jsem s myšlenkou, že celý živůtek bude uzlovaný, byl by ovšem příliš těžký a tuhý, proto jsem se rozhodla, že část bude drhaná a část bude tvořena jen křížením šňůr. Tím živůtky získaly zajímavý prvek a zároveň jsem je tak odlehčila. Každý model jsem pletla přímo na krejčovské panně upravené podle měr modelky a podle kalika na němž jsem měla zakreslený tvar každého z živůtků. Podle téhož kalika, jsem následně tvořila i podšívku. Tato práce mne velmi bavila a naučila jsem se novou techniku, kterou bych nadále chtěla rozvíjet.
Abstrakt v dalším jazyce: The theme for my bachelor thesis is smaller clothing line where the main emphasis is motive, pattern or other detail. I was inspired by Macramé technique. I have decided to create a formal collection in order to show the general public that this technique is not just about Sisal decoration on a wall or net bag. All three apparels have Macramé top and skirt or either trousers. The tops have linings in reason of visibly illumination in some intimate parts of human body and also insomuch as the material which is not very pleasant on skin in Macramé form. As my material I have chosen cotton clothing cords. The working process with this material was very good. No one would expect this material in formal clothes, which I liked the most. I decided black and blue colourfulness. The previous version was only black but that seems to be boring, so I added blue colour for enliven which secure that the collection did not lose an elegance and formal style. During the process my atittude for the apparels changed. I started with idea that the top will be knotted. Unfortunately, that meant that the top was too heavy and stiff so I decided that one part will be macramé and the other one cross cords. This leads to more lighter tops and what´s more they gained an interesting motif. Each apparel I knitted on manequin modified pursuant to measurements taken from models and adjustments from calico, where were shapes and written marks from each top. I made the lining pursuant the calico as well. I really enjoyed working on this project. Moreover, I learnt how to do a new technique, which I would like to develop more in the future.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KDE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Pruskova Katerina.pdfPlný text práce4,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pruskova_v.pdfPosudek vedoucího práce382,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pruskova_o.pdfPosudek oponenta práce446,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pruskova.pdfPrůběh obhajoby práce289,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32134

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.