Název: Influence of the English language on Japanese and its business culture
Další názvy: Influence of the English language on Japanese and its business culture
Autoři: Vaněk, František
Vedoucí práce/školitel: Hostýnek Tomáš, Mgr.
Oponent: Tihelková Alice, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39487
Klíčová slova: obchodní angličtina;japonská angličtina;gairaigo;wasei-eigo;přejaté slovo;jazykový vliv;globalizace
Klíčová slova v dalším jazyce: business english;japanese english;gairaigo;wasei-eigo;loanword;linguistic influence;globalization
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá jazykovým a kulturním vlivem angličtiny v Japonsku, a to zejména z hlediska používání angličtiny jako jazyka obchodu. Úvod je věnován stručné historii jazykových vlivů evropských jazyků, a zejména anglického jazyka, na japonštinu a též následuje stručná historie mezinárodních ekonomických vztahů Japonska a Ameriky. Hlavní část se věnuje typickým jazykovým výpůjčkám obchodní angličtiny v japonštině a jejich komentářem z hlediska lingvistiky. Pozornost je věnována změnám zejména v rovině fonetické a sémantické. Tento fenomén je poté umístěn do širšího kontextu současné japonské společnosti, ekonomiky a byznysu. Práce se dále věnuje dotazníkovému šetření, které zjišťuje zkušenosti s jazykovými schopnostmi v japonských firmách. V závěru práce je fenomén celkově zhodnocen a jsou zde nastíněny možnosti budoucího vývoje.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis pursues the issue of the linguistic and cultural influence of the English language in Japan, especially from the point of view of using English as a language of business. The introduction focuses on the brief history of the linguistic influence of the European languages, especially English, on Japanese, and following is the brief history of international economic relations between Japan and the USA. The main part is dedicated to the typical linguistic borrowings of business English in Japanese and to their commentary from the point of view of linguistics. Attention is paid mainly to phonetical and semantical changes. This phenomenon is then put into the broader context of contemporary Japanese society, economics, and business. The work also presents a survey, which investigates the experiences with the language abilities in Japanese companies. The conclusion evaluates this phenomenon in general and states possibilities of the future development.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska+prace_Vanek+Frantisek.pdfPlný text práce697,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanek - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce474,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanek - oponent.pdfPosudek oponenta práce555,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanek - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce314,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39487

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.