Název: Snížení příjmu sacharidů v souvislosti s redukcí tělesné hmotnosti
Další názvy: Reducing carbohydrate intake related to weight loss
Autoři: Fuchsová, Anežka
Vedoucí práce/školitel: Martinek Lukáš, Mgr. Ph.D.
Oponent: Hejdová Jana, Ing.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/40919
Klíčová slova: sacharidy;obezita;tělesný tuk;redukce;bioelektrická impedance
Klíčová slova v dalším jazyce: carbohydrates;obesity;body fat;reduction;bioelectric impedance
Abstrakt: Bakalářská práce s názvem Snížení příjmu sacharidů v souvislosti s redukcí tělesné hmotnosti je rozdělena na dvě hlavní části, na část teoretickou a na část praktickou. Práce, jak už z názvu vyplývá, je zaměřena na problematiku redukce tělesné hmotnosti a snížení tělesného tuku, pomocí stravování s omezením sacharidů v odpoledních hodinách. V teoretické části jsou uvedeny základní informace týkající se obezity a s ní spojených zdravotních komplikací. Dále jsou zde uvedeny metody pro měření tělesného složení. Samostatnou kapitolu tvoří také sacharidy. Je zde i část popisující nadbytečný výskyt sacharidů ve výživě u jednotlivých věkových skupin. V neposlední řadě je tu podkapitola věnující se onemocnění diabetes mellitus 2. typu a nechybí ani kapitola zaměřena na způsoby redukce tělesné hmotnosti. Praktická část spočívá v analýze tělesného složení u deseti probandů. Analýza byla prováděna pomocí bioelektrické impedance. Celkem proběhly dvě analýzy, mezi nimiž byl časový odstup jednoho měsíce, kdy probandi měli omezené sacharidy v odpoledních hodinách. Následovalo zhodnocení a porovnání výsledků. Cílem bylo zjistit, zda má snížení množství sacharidů ve stravě v odpoledních hodinách pozitivní vliv na hmotnost a tělesný tuk. V několika případech se potvrdilo, že omezení sacharidů má vliv na redukci tělesné hmotnosti a tuku.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis called Reducing carbohydrate intake related to weight loss is divided into two main parts - theoretical part and practical part. The work, as the name suggests, is focused on reducing body weight and reducing body fat by using diet with reduced carbohydrates in the afternoon. In the theoretical part are given basic information concerning obesity and related health complications. Further there are mentioned methods for measuring body composition. Carbohydrates also form a separate chapter. There is also a section describing excess occurrence of carbohydrates in nutrition in different age groups. Last but not least, there is a subchapter devoted to diabetes mellitus type 2 and there is also a chapter focused on ways of weight loss. The practical part consists in the analysis of body composition in ten probands. The analysis was performed using bioelectric impedance. In total, two analyzes were conducted, including a one month period when probands had limited carbohydrates in the afternoon. This was followed by evaluation and comparison of results. The aim was to find out whether reducing the amount of carbohydrates in the diet in the afternoon has a positive effect on weight and body fat. Indeed, in several cases, carbohydrate reduction has been shown to reduce body weight and fat.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Fuchsova_Anezka_AVZ_BP.pdfPlný text práce1,65 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Fuchsova_VP.pdfPosudek vedoucího práce337,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Fuchsova_OP.pdfPosudek oponenta práce356,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Fuchsova.pdfPrůběh obhajoby práce344,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/40919

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.