Název: Ukončení stadia prověřování v trestním řízení
Další názvy: Conclusion of the examination stage of criminal proceedings
Autoři: Čížová, Adéla
Vedoucí práce/školitel: Chmelík Jan, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Kybic Petr, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43414
Klíčová slova: trestní řízení;prověřování;ukončení trestního řízení;zkrácené přípravné řízení
Klíčová slova v dalším jazyce: criminal proceedings;examination;conclusion of criminal proceedings;abbreviated preparatory process
Abstrakt: Diplomová práce s názvem Ukončení stadia prověřování v trestním řízení rozebírá možné varianty ukončení, s nimiž se v přípravném řízení můžeme setkat. Je rozčleněna do pěti částí. Po úvodní části diplomové práce je v druhé kapitole představeno přípravné řízení trestní, které se dělí na stadium prověřování a stadium vyšetřování. Třetí, stěžejní kapitola se věnuje ukončení stadia prověřování v trestním řízení. V první subkapitole třetí kapitoly je rozebráno ukončení trestního řízení, neboť se nejedná o trestný čin. Zde je zmíněna subsidiarita trestní represe, nepříčetnost osoby a odevzdání pro přestupkové jednání. Druhá subkapitola zmiňuje nepřípustnost trestního stíhání pro nevyslovení souhlasu s trestním stíháním osoby a promlčení jako formu ukončení trestního řízení. Třetí subkapitola se věnuje neúčelnosti trestního stíhání osoby a čtvrtá obsahuje ukončení z důvodu odstranění negativních skutečností způsobených trestnou činností. V páté subkapitole je zmíněn způsob ukončení, neboť nebyla zjištěna osoba pachatele a nebyly zjištěny skutečnosti, které by objasňovaly trestnou činnost. V šesté subkapitole je rozebráno dočasné odložení trestního stíhání. Na danou kapitolu navazuje zahájení trestního stíhání. Celou třetí kapitolu autorka práce zakončuje úvahami de lege ferenda. V poslední čtvrté kapitole se autorka práce zmiňuje o ukončení stadia prověřování ve zvláštních případech, jež spatřuje ve zkráceném přípravném řízení a v řízení ve věci mladistvých a osobách mladších patnácti let. Závěr diplomové práce je věnován jejímu shrnutí.
Abstrakt v dalším jazyce: The submitted diploma thesis Conclusion of the examination stage of criminal proceedings deals with possible methods of how a preparatory process can be terminated. The thesis is divided into five parts. The introductory part of the diploma thesis is followed by the second chapter in which the preparatory process of criminal proceedings, which can be divided into investigation phase and inquiry phase, is presented. The third chapter, the key one, is devoted to termination of investigation phase in criminal proceedings. In the first sub-chapter of the third chapter, termination of criminal proceedings as no criminal act was committed is discussed. In this part, subsidiarity of criminal repression, insanity of a person and submission of a criminal act are discussed as possible ways of termination of criminal proceedings. The second sub-chapter mentions inadmissibility of criminal prosecution for failure to express consent to prosecute and limitation as a method of termination of criminal proceedings. The third sub-chapter is devoted to the ineffectiveness of persecution of a person and the fourth one to termination if negative facts caused by a criminal act have been eliminated. The fifth sub-chapter deals with termination as an offender has not been identified and facts that would solve a case have not been found. The topic of the sixth sub-chapter of the third chapter is temporary suspension of criminal proceedings. This chapter is followed by a part devoted to initiation of criminal proceedings. The third chapter is concluded by the author's thoughts de lege ferenda. The author mentions in the last, the fourth, chapter the termination of criminal proceedings, which are, in her opinion, abbreviated preparatory process and proceedings against juveniles and persons under the age of fifteen. Conclusions resulting from the submitted diploma thesis are presented in the final part of the thesis.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Adela Cizova-Ukonceni stadia proverovani v trestnim rizeni.pdfPlný text práce1,99 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ved.p. Cizova.pdfPosudek vedoucího práce1,28 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek DPCizova - ukonceni proverovani.pdfPosudek oponenta práce57,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
pr. ob. Cizova.pdfPrůběh obhajoby práce280,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43414

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.