Název: Návrh, tvorba a ověření didaktické pomůcky k výuce tematického celku "zeměpisné souřadnice" na druhém stupni ZŠ
Další názvy: Design, creation and verification of a didactic aid for teaching the thematic unit "geographical coordinates" at the second stage of primary school
Autoři: Kuník, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Stacke Václav, RNDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/45342
Klíčová slova: zeměpis;zeměpisné souřadnice;didaktické pomůcky;základní škola
Klíčová slova v dalším jazyce: geography;geographic coordinates;teaching aid;basic school
Abstrakt: Zaměření mé diplomové práce vychází z aprobačních předmětů, které studuji. Jelikož studuji obor zeměpis a technická výchova se zaměřením na druhý stupeň ZŠ, tak tato diplomová práce propojuje zkušenosti z obou oborů do společného výrobku. Cílem této práce je tedy navrhnout, vytvořit a ve výuce ověřit didaktickou pomůcku. Rozborem odborné literatury bylo vybráno kritické místo v kurikulu 6. třídy na ZŠ, a sice zeměpisné souřadnice. Kritičnost je zde velice rozsáhlá. Za prvé je potřeba obrovské představivosti, která je pro žáky 6. třídy ZŠ problematická, za druhé chybí mezipředmětové vazby na matematiku, kde se úhly probírají až v 7. třídě. Moje práce v určité míře navazuje na práci didaktiků zeměpisu na Západočeské univerzitě v Plzni, kteří již vytvořili didaktické pomůcky a aktivity s cílem překonat kritičnost tohoto celku. Pro ověření účinnosti mé didaktické pomůcky ve výuce byl vytvořen experiment o 3 úlohách, kdy pomocí testování žáků kontrolní a experimentální skupiny formou pretestu a posttestu bylo zjišťováno, do jaké míry má moje didaktická pomůcka vliv na efektivnější vysvětlení zeměpisných souřadnic, především se zaměřením na princip konstrukce úhlů. Experiment proběhl na 1. ZŠ v Plzni. Účastnily se ho dvě 6. třídy, kdy v experimentální skupině (6.E) byla ve výuce využita didaktická pomůcka, v kontrolní skupině (6.B) byla výuka vedena klasickým způsobem za pomoci obrázku. Problém nastal ve chvíli, kdy kvůli koronavirové pandemii byly zavřeny všechny ZŠ a výuka probíhala distančně. Z toho důvodu i můj experiment probíhal touto formou, a tak se žáci experimentální skupiny s didaktickou pomůckou fyzicky nikdy nesetkali. Experimentální skupina dosáhla v posttestu lepších výsledků i znatelnějšího zlepšení ve všech úlohách. Toto zjištění potvrzuje, že didaktická pomůcka přispěla k lepšímu vysvětlení dané problematiky.
Abstrakt v dalším jazyce: The focus of my thesis is based on the aprobation courses I study. As I am studying geography and technical education with a focus on the second grade of the Primary School, this thesis combines experience from both disciplines into a common product. The aim of this work is therefore to design, create and test a didactic device in teaching. A critical location in the 6th grade curriculum at the school of education, namely the geographical coordinates, was selected by an analysis of the scientific literature. The criticism here is very extensive. Firstly, there is the need for huge imagination, which is problematic for 6th grade students; secondly, there are no inter-subject links to mathematics, where angles are discussed only in 7th grade. My work follows to some extent the work of didactics of geography at the University of West Bohemia in Pilsen, who have already created didactic aids and activities to overcome the criticality of this whole. To verify the effectiveness of my didactic aid in teaching, a 3 tasks experiment was created where by testing the pupils of the control and experimental group in the form of a pretest and a post-test, it was determined to what extent my didactic aid had an impact on a more effective explanation of geographic coordinates, primarily by focusing on the principle of angle design. The experiment went to 1. Primary school in Pilsen. It involved two 6th grades, when in the experimental group (6.E) a didactic aid was used in the instruction, in the control group (6.B) the instruction was conducted in the classical way using a picture. The problem came when, because of the coronavirus pandemic, all the schools were closed and the lessons were done at a distance. For this reason, my experiment also took this form, and so the students of the experimental group never physically encountered the didactic device. The experimental group achieved better results in the post-test as well as more noticeable improvements in all tasks. This finding confirms that the didactic device contributed to a better explanation of the issue.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (CBG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Tomas_Kunik.pdfPlný text práce1,5 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KUNIK_VEDOUCI.pdfPosudek vedoucího práce643,55 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KUNIK_OPONENT.pdfPosudek oponenta práce796,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
KUNIK_PRUBEH OBHAJOBY.pdfPrůběh obhajoby práce116,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45342

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.