Název: Proměny města Berouna za socialismu a jejich reflexe současnými obyvateli
Další názvy: Transformations of Beroun town during the period of socialism and its reflections in view of contemporary town's residents
Autoři: Kljapová, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Hirt, Tomáš
Oponent: Lozoviuk, Petr
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13446
Klíčová slova: socialismus;prostor;konstrukce prostoru;místo;fotoelicitace
Klíčová slova v dalším jazyce: socialism;space;kćnstruction of space;place;photoelicitation
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce se zabývá tím, jak se stavějí pamětníci Berouna k přestavbě a demolicím města za socialismu a jak na základě těchto dějů konstruují prostor, ve kterém žijí. V práci jsou popsány typy těchto prostorů a způsoby jejich konstrukce. Vlivem demolice či přestavby některých míst, ke kterým se obyvatelé cítili být citově vztaženi, došlo k jejich přeměně v prostory bez významu a citového vztahu. Prostřednictvím vztahování se k demolicím a následné výstavbě se vyjevily i vzpomínky postihující každodennost života v socialismu, na základě nichž si lze utvořit obraz tehdejší společnosti a zamýšlet se nad hodnotami, normami a zvyky, nad svébytnou kulturou občanů socialistického města. Byla použita metoda fotoelicitace, v práci je popsán její vývoj a zásady jejího užívání. Díky fotoelicitaci bylo možno získat výpovědi vztahující se k zaniklým místům a její užití se pozitivně odrazilo na vedení rozhovoru a na kvalitě získaných dat.
Abstrakt v dalším jazyce: The present Diploma Thesis deals with the way contemporary witnesses respond hen asked about the reconstruction and demolition during socialism, and the way that they create their environment, based on those actions. Theses describes types of the spaces anth the way of their construction. Due to demolition or reconstruction of certain places, which the residents felt emotionally related to, they were changed into environments without any significance or emotional relationship. By the means of relating to demolitions and subsequent construction, there also emerged memories affecting the everyday life in socialism, that can serve as a means to creating an image of that society, and to considering the values, norms and habits, the specific culture of the residents of a socialist town. The method of photoelicitation was applied, its development and rules of application being described in the Thesis. Photo elicitation made it possible to acquire testimonies regarding perished environments and its application positively effected the leading of interview and the quality of acquired data.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_kljapova_2014.pdfPlný text práce2,71 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kljapova_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce1,11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kljapova_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce1,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kljapova_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce370,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13446

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.