Title: Využití fyziologických signálů pro analýzu systémů pozornosti u člověka
Other Titles: Use of physiological signals for analysis of systems of attention in humans
Authors: Staněk, Miroslav
Advisor: Mouček, Roman
Referee: Mautner, Pavel
Issue Date: 2014
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13524
Keywords: EEG;ERP;elektroencefalografie;evokované potenciály;P300;rušení;vizuální stimulace;pozornost
Keywords in different language: EEG;ERP;electroencephalography;event-related potentials;P300;disturbance;visual stimulation;attention
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá sledováním pozornosti řidiče pomocí vizuální stimulace za monotónní jízdy po dálnici při různých typech rušení. Různé typy rušení mohou způsobit snížení pozornosti řidiče a vést k vážným dopravním nehodám. Proto je důležité vědět, jak který typ rušení konkrétně na člověka zapůsobí. K zjištění pozornosti řidiče se využije EEG/ERP (Electroencephalography/event-related potentials) dat charakterizující mozkovou aktivitu. Tento experiment je zaměřen především na složku P300 a její latenci, která by se měla při určitých typech rušení měnit. Toto primární měření je dále doprovázeno sekundárním měřením tepu. K sekundárnímu měření je vypracován software, který umožňuje správu tepové frekvence všech účastníků experimentu.
Abstract in different language: This bachelor thesis deals with monitoring driver's attention by visual stimulation during monotonous drive on highway with different types of disturbance. Different types of disturbance can lead to decreasing driver's attention and cause serious car accidents. Therefore, it is important to know how the particular type of disturbance can impress the drive. EEG/ERP (Electroencephalography/event-related potentials) data which characterize brain activity will be used to determine driver's attention. This measurement is focused primarily on the P300 component and its latency, which should change in certain types of disturbance. The primary measurement is further accompanied by the secondary pulse measurement. A software tool is developed for this secondary measurement, which allows administration of heartbeat frequency of all experiment participants.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KIV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
A11B0489P_BP.pdfPlný text práce1,57 MBAdobe PDFView/Open
A11B0489P-hodnoceni.pdfPosudek vedoucího práce440,06 kBAdobe PDFView/Open
A11B0489P-posudek.pdfPosudek oponenta práce465,65 kBAdobe PDFView/Open
A11B0489P-obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce181,16 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/13524

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.