Název: Renesanční snahy o systematizaci vědění
Další názvy: Renaissance attempts of the systematization of knowledge
Autoři: Lešková, Andrea
Vedoucí práce/školitel: Černá, Jana
Oponent: Dostálová, Magda
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13639
Klíčová slova: renesance;kabinety kuriozit;zoologická zahrada;botanická zahrada;systematizace;knihtisk;Nový svět
Klíčová slova v dalším jazyce: renaissance;cabinet of curiosities;zoo;botanical garden;systematization;letterpress;New world
Abstrakt: Práce se zabývá příčinami, které vedly ke snaze systematizace a institucionalizace v renesanční době. V první řadě se zaměřuje na knihtisk, který předcházel objevení Nového světa. Nejprve se práce věnuje předchůdcům, kteří knihtisku předcházeli, poté se věnuje samotnému Gutenbergově vynálezu a také důsledkům, které tento vynález měl společnost a filosofii renesanční doby. Dále se věnuje pozoronost významnému objevu, a to objevení Nového světa. Je zde ukázáno jaký vliv měl Nový svět na Evropu té doby. Hlavním tématem práce jsou snahy o systematizaci vědění, jaké představují renesanční přírodní filosofie, historiae naturalis, botanické a zoologické zahrady, kabinety kuriozit aj. dobové sbírky.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the efforts of the systematization of knowledge in the Renaissance period. I mention the engravings Nova reperta briefly. The main attention is evoted to two important discoveries and those are Gutenberg's invention book printing and the discovery of the New World. After the discovery of the New World, utopian works that wanted to show how the ideal society should look like began to be developed. For example, Francis Bacon dealt with this motive. Attention is given to the establishment of academies that were founded by humanists. In addition to the academies, information institutions were founded as well. There I mention two main institutions namely A Casa da India and Casa de la Contratatión. Plants and items from the New World became highly desirable objects. Botanical gardens and cabinets of curiosities, where objects, both from the Old World and the New World, were collected, began to establish.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Leskova Andrea.pdfPlný text práce2,31 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
leskova_cerna.pdfPosudek vedoucího práce204,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
leskova_dostalovaM.pdfPosudek oponenta práce240,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
O_leskova.pdfPrůběh obhajoby práce326,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13639

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.