Název: Evaluation of feature space transforms for czech sign-language recognition
Autoři: Trmal, Jan
Hrúz, Marek
Citace zdrojového dokumentu: TRMAL, Jan; HRÚZ, Marek. Evaluation of feature space transforms for czech sign-language recognition. In: MetaCentrum Yearbook 2010. Brno: Masaryk University, 2010, p. 145-150. ISBN 978-80-904173-7-3.
Datum vydání: 2010
Nakladatel: Masaryk University
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://www.kky.zcu.cz/cs/publications/TrmalJan_2010_EvaluationofFeature
http://hdl.handle.net/11025/16967
ISBN: 978-80-904173-7-3
Klíčová slova: rozpoznávání znakové řeči;parametrizace
Klíčová slova v dalším jazyce: sign language recognition;parametrization
Abstrakt v dalším jazyce: In the paper we give a brief introduction into sign language recognition and present a particular research task, where the access to MetaCentrum computing facilities was highly beneficial. Although the problem of signed speech recognition is currently being researched into by many research institutions all around the world, it lacks of a generally accepted baseline parametrization method. Our team introduced a parametrization method based on skin-color detection and object tracking. Because of the relatively high amount of information that is produced during the parametrization process, a method that reduces the unnecessary information while keeping the necessary information is required. Such methods are called feature space dimension reduction methods. We used the MetaCentrum facilities to evaluate several methods used widely in the field of acoustic speech recognition and their influence on recognition score of a Czech Sign-Language recognizer.
Práva: © Jan Trmal - Marek Hrúz
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KKY)
Články / Articles (NTIS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
TrmalJan_2010_EvaluationofFeature.pdfPlný text450,15 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/16967

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.