Název: Slovak text-to-speech synthesis in ARTIC system
Další názvy: Slovenská syntéza řeči z textu v systému ARTIC
Autoři: Matoušek, Jindřich
Tihelka, Daniel
Citace zdrojového dokumentu: MATOUŠEK, Jindřich; TIHELKA, Daniel. Slovak text-to-speech synthesis in ARTIC system. In: Text, speech and dialogue. Berlin: Springer, 2004, p. 155-162. (Lectures notes in computer science; 3206). ISBN 3-540-23049-1.
Datum vydání: 2004
Nakladatel: Springer
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://www.kky.zcu.cz/cs/publications/MatousekJ_2004_Slovaktext-to-speech
http://hdl.handle.net/11025/17026
ISBN: 3-540-23049-1
Klíčová slova: syntéza řeči z textu;inventáře akustických jednotek;segmentace řeči;slovenština;vícejazyčný TTS systém;ARTIC;HMM
Klíčová slova v dalším jazyce: speech synthesis;speech synthesis;acoustic unit inventory;segmentation of speech;slovak language;multilingual TTS system;ARTIC;HMM
Abstrakt: V tomto článku je představen zbrusu nový systém slovenské syntézy řeči z textu. Byl vyvinut v rámci systému ARTIC, původně navrženého k syntéze české řeči, s vyžitím znalostí slovenského jazyka. K plně automatickému vytvoření inventáře akustických jednotek slovenského jazyka byl použit statistický přístup, využívající skryté Markovovy modely. Pro převedení vstupního textu do fonetické podoby a k odhadu suprasegmentálních charakteristik jsme navrhli fonetická a prozodická transkripční pravidla. Výsledkem je plně funkční TTS systém převádějící libovolný slovenský text na odpovídající řeč. Neformální poslechové testy ukazují, že systém umí vytvářet vysoce kvalitní řeč.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper presents a brand-new Slovak text-to-speech system. It was developed within the framework of ARTIC system (primarily designed to synthesize Czech speech) with respect to the knowledge of Slovak language. Thus, statistical approach (using hidden Markov models) was employed to build an acoustic unit inventory of Slovak language in a fully automatic way. Both phonetic transcription and prosodic rules were proposed to convert an input text to its phonetic form and to estimate its suprasegmental features. As a result, a fully working text-to speech system that converts an arbitrary Slovak text to the corresponding output speech was designed. The informal listening tests show the system is capable of producing speech of a high quality (with high level of intelligibility and good naturalness).
Práva: © Jindřich Matoušek - Daniel Tihelka
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
Články / Articles (KIV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
MatousekJ_2004_Slovaktext-to-speech.pdfPlný text142,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/17026

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.