Název: Using the lemmatization technique for phonetic transcription in text-to-speech system
Další názvy: Využití techniky lemmatizace pro fonetickou transkripci v text-to-speech systému
Autoři: Kanis, Jakub
Müller, Luděk
Citace zdrojového dokumentu: KANIS, Jakub; MÜLLER, Luděk. Using the lemmatization technique for phonetic transcription in text-to-speech system. In: Text, speech and dialogue. Berlin: Springer, 2004, p. 355-361. (Lectures notes in computer science; 3206). ISBN 978-3-540-23049-6.
Datum vydání: 2004
Nakladatel: Springer
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://www.kky.zcu.cz/cs/publications/KanisJ_2004_Usingthe_1
http://hdl.handle.net/11025/17131
ISBN: 978-3-540-23049-6
Klíčová slova: lemmatizace;fonetická transkripce;výjimky z fonetické transkripce
Klíčová slova v dalším jazyce: lemmatization;phonetic transcription;exceptions from letter to sound conversion
Abstrakt: Tento článek se zabývá technikou lemmatizace a jejím využitím pro fonetickou transkripci slov, jež jsou výjimkami z pravidelné fonetické transkripce. Lemmatizátor je založen na morfologii jazyka a používá slovník základních tvarů a množinu inverzních derivačních pravidel k nalezení lemmatizačních pravidel, která jsou nezbytná pro hledání základních tvarů slov. Dále je v článku popsán algoritmus lemmatizace a jeho nutné modifikace pro zajištění fonetické transkripce výjimek. Hlavním cílem navrženého systému je úspora paměti při uložení slovníku výjimek. Výsledky experimentů ukazují, že lze uspořit 18,3 % (Angličtina) až 98,4 % (Finština) velikosti plného slovníku výjimek. Navržená technika tedy může být s výhodou použita pro vysoce flexivní a aglutinační jazyky.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper deals with a lemmatization technique and its using for phonetic transcription of exceptional words. The lemmatizer is based on language morphology and uses a lexicon of basic word forms and a set of inversion derivation rules to acquire lemmatization rules, which are essential for finding word bases. The lemmatization algorithm and its necessary modifications for transcription of exceptional words are described. The main goal of the designed system is to save computer memory for exceptional lexicon storing. The experimental results showed that it is possible to save from 18.3 % (English) to 98.4 % (Finnish) of the full lexicon size. Hence, the described technique can be applied with advantage for high inflectional and agglutinative languages.
Práva: © Jakub Kanis - Luděk Müller
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
Články / Articles (KKY)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
KanisJ_2004_Usingthe_1.pdfPlný text95,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/17131

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.