Název: Přístrojová technika v intenzivní péči pohledem všeobecné sestry v adaptačním procesu
Další názvy: Instrumental equipment at intensive care in view of nurses in the adaptation process
Autoři: Kuchtová, Veronika
Vedoucí práce/školitel: Bejvančická, Petra
Oponent: Frei, Jiří
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/17934
Klíčová slova: adaptační proces;intenzivní péče;mentor;přístrojová technika;všeobecná sestra
Klíčová slova v dalším jazyce: adaptation process;intensive care;mentor;nurse;technical devices
Abstrakt: Neodmyslitelnou součástí ošetřovatelské péče o kriticky nemocné je práce s přístrojovou technikou. Osvojení si znalostí a dovedností s rozmanitými přístroji je pro nově nastupující všeobecné sestry velmi náročnou úlohou. Teoretická část obsahuje informace o zdravotnické technice v prostředí intenzivní péče, dále pojednává o přijímání nových pracovníků a jejich adaptačním období pod vedením mentora. Praktická část je tvořena kombinací kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. Kvalitativní výzkumné šetření bylo realizováno ve formě rozhovorů, které byly zaměřeny na subjektivní pohled všeobecných sester na průběh adaptačního procesu v souvislosti s přístrojovou technikou. Tímto způsobem byla identifikována obtížně zvládnutelná přístrojová technika v nejrůznějších souvislostech. V kvantitativním výzkumném šetření byl pro zmapování osobnostní typologie všeobecných sester pracujících v prostředí intenzivní péče využit standardizovaný dotazník MBTI.
Abstrakt v dalším jazyce: Working with the devices is an integral part of the nursing care of the critically ill patients. Mastering knowledge and skills with a variety of the devices is for the newly hired nurses a very challenging task. The theoretical part contains an information on medical technology in the intensive care environment, also deals with the recruitment of the new staff and their adaptation period under the supervision of a mentor. The practical part is composed of a combination of a quantitative and qualitative research.The qualitative research was implemented in the form of the interviews, which were focused on the subjective view of the nurses on an adaptation process in a relation to the device. In this way were identified the difficult to control devices in various contexts. In the quantitative research for mapping a personality typology of the nurses working in intensive care was used a standardized questionnaire MBTI.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
V. Kuchtova, Pristrojova technika v intenzivni peci pohledem vseobecne sestry v adaptacnim procesu.pdfPlný text práce1,59 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Kuchtova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce564,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Kuchtova_oponent.pdfPosudek oponenta práce1,25 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Kuchtova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce425,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/17934

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.