Název: Využití digitálních technologií ve výuce německého jazyka na prvním stupni ZŠ
Další názvy: Using digital technologies in German teaching at elementary schools
Autoři: Dvořáková, Hana
Vedoucí práce/školitel: Krbůšková, Věra
Oponent: Salcman, Václav
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19853
Klíčová slova: digitální technologie;základní škola;německý jazyk;interaktivní tabule;učitel;osobní počítač;výzkum
Klíčová slova v dalším jazyce: digital technologies;basic school;german language;interactive board;teacher;personal computer;inquiry
Abstrakt: Diplomová práce "Využití digitálních technologií ve výuce německého jazyka na 1. stupni ZŠ" pojednává o digitálních technologiích, které je možné využít k efektivní výuce německého jazyka na základních školách. V současnosti je těmito zařízeními vybavena většina škol, ne ve všech se však plnohodnotně využívají. V první části práce jsou představeny parametry běžně používaných digitálních technologií. V druhé části je vyhodnoceno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnili jak pedagogové, tak i žáci. Výzkum se týkal účinnosti digitálních technologií ve výuce a četnosti jejich použití. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že používání digitálních technologií při výuce německého jazyka na 1. stupni základní školy není podmíněno věkem ani dosaženým vzděláním. Dále bylo zjištěno, že používání počítače s výukovými programy při výuce je stejně oblíbené jako používání interaktivní tabule. Naopak vizualizér při výuce jazyka používá pouze čtvrtina dotazovaných učitelů. Třetí část je věnována praktickým ukázkám a mým zkušenostem s používáním technologií. V závěru jsem se snažila shrnout, na jaké úrovni je dnes používání digitálních technologií ve výuce německého jazyka na prvním stupni základní školy a nastínit další možný vývoj.
Abstrakt v dalším jazyce: Bachelor's Diploma Thesis "Using Digital Technologies in Teaching German Language at Elementary Schools" is about digital technologies which can be used for effective ways of teaching German at basic schools. Nowadays most of schools are equipped with these technologies but not all of those technologies are fully used. The first part introduces parametres of commonly used digital technologies. The second part presents results of my inquiry research among teachers and pupils. The inquiry studied how effective the digital technologies are in teaching and how often they are used. The inquire results show that using digital technologies in teaching German at elementary schools is not conditional on nor age neither the level of reached education. It has also been found out that using computers in teaching is as popular as using interactive boards. On the contrary, only one quarter of inquired teachers uses visualizers. The third part presents some samples illustrating my own experiences with using these technologies. In the end I tried to show the level of using these technologies in teaching German at elementary schools and outline some possible future development of that.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KNJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova_prace_Dvorakova_Hana.pdfPlný text práce2,34 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Dvorakova_vp.pdfPosudek vedoucího práce645,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Dvorakova_op.pdfPosudek oponenta práce764,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Dvorakova_obh.pdfPrůběh obhajoby práce269,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19853

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.