Název: Úloha a informovanost všeobecných sester o problematice přístrojových měření v hemodialyzační léčbě
Další názvy: The role and knowledges of nurses about the instrument measurements in hemodialysis therapy
Autoři: Dynybylová, Zlata
Vedoucí práce/školitel: Čagánková, Eliška
Oponent: Hošková, Markéta
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20492
Klíčová slova: arteriovenózní zkrat;stav hydratace;dialyzační dávka;krevní objem;recirkulace;hemodialýza;ošetřovatelská péče;edukace.
Klíčová slova v dalším jazyce: arteriovenous fistula;hydratation state;dialysis dose;blood volume;recirculation;hemodialysis;nursing care;education.
Abstrakt: Bakalářská práce se zaměřuje na souhrn poznatků všeobecných sester pracujících v hemodialyzačních centrech státního a soukromého resortu zdravotnictví a to v oblasti pomocných přístrojových měření při hemodialyzační terapii. Na základě teoretických poznatků, shrnutých v první části práce, bylo provedeno dotazníkové šetření v závěru umožňující porovnání všeobecného povědomí sester o problematice měření a sledování krevního objemu, dialyzační dávky, stavu hydratace a arteriovenózního zkratu pacienta. To vše v porovnání mezi všeobecnými sestrami pracujícími na státních a soukromých dialyzačních jednotkách. Z výsledků dotazníkového šetření vyplynulo, že správnost odpovědí všeobecných sester v komplexním přehledu měřicích metod při dialýze činí 71 %. Rozdíl v informovanosti mezi sestrami pracujícími na státních a soukromých dialyzačních jednotkách nebyl výrazný. Na základě těchto zjištění byl pro sestry pracující na dialyzačních střediscích navržen stručný přehled vybraných měřicích metod pro hemodialyzační péči.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis focuses on the summary of knowledges of nurses working in hemodialysis centers of public and private health sector, about auxiliary instrumental measurements during hemodialysis therapy. On the basis of theoretical konwledges, summarized in first part of the thesis, was carried out the survey, that in conclusion allows to compare general awareness about the issue of measuring and monitoring of patient's blood volume, dialysis dose, hydration state and arteriovenous fistula. All of this in a comparison between nurses working in public and private dialysis units. The results of survey showed, that the accuracy of the responses of nurses in a comprehensive overview of the measure methods in dialysis is 71 %. The difference in awareness between nurses working in public and private dialysis units was not significant. Based on its findings, the brief overview of selected measurement methods for hemodialysis treatment was designed for the nurses working in dialysis centers.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP FINAL Dynybylova.pdfPlný text práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Dynybylova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce612,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Dynybylova_oponent.pdfPosudek oponenta práce421,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Dynybylova_obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce405,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20492

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.