Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorPavelka, Jaroslav
dc.contributor.authorČiperová, Monika
dc.contributor.refereeŠmejda, Ladislav
dc.date.accepted2015-06-02
dc.date.accessioned2016-03-15T09:12:24Z-
dc.date.available2014-06-30cs
dc.date.available2016-03-15T09:12:24Z-
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-30
dc.identifier61127
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/20713
dc.description.abstractV rámci rozvíjení výzkumu potravin v minulosti byla vytvořena funkční metodika na základě reakcí antigen-protilátka, která se ukázala jako použitelná pro detekci mléčných proteinů v porézní archeologické keramice. Pomocí této techniky byla prokázána přítomnost mléka skotu v testované keramice, zajištěné pro potřeby práce, pocházející převážně z doby bronzové a stejně tak byla prokázán existence kravského a kozího mléka v neolitické keramice. Současně se během zpracování dat ukázaly rozdíly mezi jednotlivými keramickými zbytky, které mohou vypovídat o rozdílné míře využívání mléčných výrobků mezi regiony, nebo svědčí o odlišném používání keramiky. Na rozdíl od předchozích prací detekujících zbytky mléka v neolitické keramice se podařilo určit, že v keramice jde převážně o zbytky mléka kozího. Mléko skotu je zastoupeno výrazně méně. Jako nejpravděpodobnějších vysvětlující hypotéza se z mého pohledu jeví používaní keramiky pro krmení dětí kozím mlékem, protože je lépe stravitelné, zatímco kravské mléko mohlo být zpracováno takovým způsobem, že přicházelo do kontaktu s keramikou méně, což také mohlo záležet na konkrétních místních tradicích. Vztah mutace pro trávení laktózy v dospělém věku a existence zbytků mléčných zbytků na neolitické keramice, zřejmě není v přímé souvislosti, lidé se pravděpodobně naučili pro konzumaci mléčný cukr odstraňovat, nebo výrazně omezovat. Řešení problémů ohledně mutace pro trávení laktózy a její šíření v evropské populaci bude zřejmě vyžadovat další výzkum. Stejně jako studium způsobů zpracování mléka v minulosti.cs
dc.formatvi s., 53 s. (65 800 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectmléčné zbytkycs
dc.subjectkeramikacs
dc.subjectneolitcs
dc.subjectimunologická detekcecs
dc.subjectelisacs
dc.titleDetekce potravin na archeologické keramicecs
dc.title.alternativeThe Detection of Food Remains on the Archaeological Potteryen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofickács
dc.thesis.degree-programArcheologiecs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedWhile developing the research of food strategies in the past a new methodology of antigen-antibody reaction has been established and verified for the detection of milk proteins in the porous surfaces of archaeological ceramics. We demonstrate the presence of cow and goat milk in the examined Neolithic pottery and the presence of cow milk in the Bronze Age pottery. Contrary to the previous published research we show that goat milk prevails among the samples of Neolithic pottery; the cow milk is much less frequent. I prefer to suggest the hypothesis The most likely hypothesis explaining my view seems to reside in the use of pottery for feeding babies with goat milk, which is much easier to digest, whereas cow's milk could have been be processed more often in non-ceramic vessels. The variations recorded in our assemblage may indicate the various extend of dairy production in researched regions, or they may suggest the different use of various ceramic vessels. The presence of milk residues within Neolithic pottery and the lactose tolerance mutation by adults does not seem to be related. Neolithic people probably learned to reduce or eliminate the content of milk sugar. Nevertheless, the further research is necessary for solving the problems of the lactose tolerance mutation and its spreading within European populations. As well as the study of the ways of diary production in the past.en
dc.subject.translatedmilk remainsen
dc.subject.translatedpotteryen
dc.subject.translatedneolithicen
dc.subject.translatedimmunodetectionen
dc.subject.translatedelisaen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Ciperova.pdfPlný text práce1,54 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Posudek-Vedouci prace.pdfPosudek vedoucího práce986,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Posudek-Oponent.PDFPosudek oponenta práce876,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Prubeh obhajoby.PDFPrůběh obhajoby práce22,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20713

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.