Title: Výživa a nutriční stav hospitalizovaných pacientů v Plzeňském kraji
Other Titles: Nutrition and nutritional status of hospitalized patients in the Pilsen region
Authors: Strejcová, Diana
Advisor: Luhanová, Lenka
Referee: Kott, Otto
Issue Date: 2012
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/2219
Keywords: nutriční terapeut;nutriční podpora;nutriční péče;nutriční terapie;nutriční vyšetření;hodnocení nutričního stavu;podvýživa
Keywords in different language: nutritional therapist;nutritional support;nutritional care;nutritional therapy;nutritional examination;assessment of nutritional status;undernutrition
Abstract: Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy a nutričního stavu hospitalizovaných pacientů. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje důležitý vliv zdravé a vyvážené stravy na zdravotní a nutriční stav hospitalizovaných pacientů. Obsahuje informace o nutriční péči a o profesi nutričního terapeuta. Poukazuje na nutriční vyšetření, která by měla být prováděna hospitalizovaným pacientům, aby se předešlo vzniku podvýživy. Dále také informuje o problematice podvýživy, která se vyskytuje ve stále větším počtu u hospitalizovaných pacientů. Praktická část je tvořena výzkumným šetřením. Zjišťuje, zda jsou hospitalizovaní pacienti spokojeni s kvalitou, pestrostí a množstvím stravy, podávané ve zdravotnických zařízeních. Zkoumá informovanost pacientů o vzniku a prevenci malnutrice. Dále zjišťuje kvalitu péče v soukromé a státní nemocnici.
Abstract in different language: The thesis deals with nutrition and nutritional status of hospitalized patiens. The thesis is divided into two parts, the teoretical and practical one. The teoretical part describe an important effect of healthy and well-balanced diet on human health and nutritional status of patiens. It contains informations about nutritional care and about proffesion of nutritional therapist. The thesis shows the nutritional examinations which should be provided to hospitalized pacients to prevent malnutrition. It also inform about the issue of undernutrition, which can occur in a large scale in hospitalized patients. The practical part consists of research survey. It finds out if hospitalized patients are satisfied with quality, varied and amount of food, which is served in hospital. It examines patient?s knowledge about development and prevention of malnutrition. It also finds out, which level of quality of health care is in the private and the public hospital.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAZ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BPR1.pdfPlný text práce1,49 MBAdobe PDFView/Open
Strejcova -VP.zipPosudek vedoucího práce905,62 kBZIPView/Open
Strejcova - OP.jpgPosudek oponenta práce353,14 kBJPEGThumbnail
View/Open
Strejcova OBP.jpgPrůběh obhajoby práce354,18 kBJPEGThumbnail
View/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/2219

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.