Název: Vliv odporu rotorové klece na provozní parametry asynchronního motoru
Další názvy: Influence of rotor squirrel cages resistance at the operating parameters of the induction motor
Autoři: Fiala, Václav
Vedoucí práce/školitel: Pechánek Roman, Ing. Ph.D.
Oponent: Šobra Jan, Ing.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/23114
Klíčová slova: asynchronní stroj;kotva nakrátko;hliník;mosaz;kružnicový diagram;nakrátko;naprázdno;rotor;stator;odpor;náhradní schéma.
Klíčová slova v dalším jazyce: asynchronous machine;squirrel cage;aluminium;brass;circular diagram;short circuit;open circuit;rotor;stator;resistance;equivalent scheme.
Abstrakt: Předložená bakalářská práce se zabývá provozními parametry asynchronního stroje s kotvou nakrátko v závislosti na použitém materiálu rotorové klece. Práce představuje řešení materiálové náhrady, pomocí vlastního měření stroje a teoretických výpočtů. Z naměřených a vypočtených hodnot, byly sestrojeny kružnicové digramy, podle kterých byla materiálová náhrada posuzována. Provedenou analýzou stroje byly zjištěny parametry nutné k posouzení provozních vlastností stroje. Jedná se o momentovou a výkonovou přetížitelnost, dále pak o účinnost a proudy v závislosti na rostoucím skluzu. Výsledky této práce umožňují porovnat výhody a nevýhodu stroje s hliníkovou kotvou oproti stroji s kotvou mosaznou
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis deals with the operational parameters of asynchronous machine with squirrel cage depending on the material the rotor cage. The thesis presents solutions to material compensation, using the measurement tools and theoretical calculations. The measured and calculated values were constructed a circular diagrams, according to which the material compensation assessed. Performed analysis tools were identified parameters needed to assess the operational characteristics of the machine. It is a torque and power overload, then the effectiveness and current in accordance with increasing slip. The results of this study make it possible to compare the advantages and disadvantages of the machine with aluminium squirrel-cage machine compared with brass squirrel-cage machine.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace.pdfPlný text práce2,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
067068_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce185,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
067068_oponent.pdfPosudek oponenta práce401,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
067068_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce384,49 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/23114

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.