Název: Metody ve výuce anglické gramatiky
Další názvy: Methods in teaching English grammar
Autoři: Jelínková, Ivona
Vedoucí práce/školitel: Klečková Gabriela, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24283
Klíčová slova: gramatika;prezentace gramatiky;výuka gramatiky;procvičování gramatiky;deduktivní přístup;induktivní přístup;ppp model;motivace;gramatická struktura;efektivní učení gramatiky;práce s chybou.
Klíčová slova v dalším jazyce: grammar;presentation;deductive approach;inductive approach;the ppp model;practice;accuracy;fluency;motivation;teaching role;teaching;assessment;grammar structure;mistakes;second language acquisition;effective language learning;research.
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá metodami ve výuce anglického gramatiky. Teoretická část nabízí možné způsoby výuky gramatiky, její prezentaci a procvičování. Na začátku teoretické části je gramatika vysvětlena jako systematický popis pravidel ve výuce cizího jazyka. V další části teoretické kapitoly jsou prezentovány trendy výuky gramatiky s některými možnými způsoby prezentace gramatiky a jejího procvičování. V souvislosti s prezentací a procvičováním gramatiky jsou nabídnuty různé možnosti, jak začlenit gramatiku do vyučovacího procesu. Například je zde popsán PPP model, který zahrnuje dosažení přesnosti a plynulosti v jeho jednotlivých fázích. Pro přípravu vyučovacích hodin učitelé mohou využívat také modely E-faktor a A-faktor, protože jsou ekonomické, účinné a snadno použitelné. K prezentování gramatiky učitelé mohou použít deduktivní nebo induktivní přístup. Tyto přístupy jsou popsány se svými výhodami i nevýhodami. Největší důraz je kladen na komunikativní metody, které odráží účinné moderní metody gramatiky ve vyučování a učení se jazyka. Na závěr jsou popsány faktory jako motivace, role učitele a věk studentů, které ovlivňují vzdělávací proces. Praktická část se zabývá výzkumem gramatiky v současných vyučovacích metodách z pohledu hodnocení studentů a učitelů. Výzkum byl založen na dotaznících ze dvou skupin, studentů a učitelů. Výsledky jsou prezentovány ve formě grafů a tabulek s komentáři a vysvětlením. Oba dotazníky byly porovnány a vyhodnoceny. I přesto, že induktivní přístup je účinnější než deduktivní, učitelé více používají deduktivní než induktivní přístup k prezentaci gramatiky a jejího procvičování. Práce je zakončena možnými implikacemi ve výuce gramatiky a případnými návrhy na další výzkum.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with methods in teaching English grammar. The theoretical part offers the possible methods of teaching grammar, its presentation and practice. At the beginning of the Theoretical part, the grammar is explained as a systematic description of rules in language. Further, grammar is presented with its currents position in language learning and teaching. In the following part of the Theoretical background there are presented trends of teaching grammar as some possible ways of grammar presentation and practice. In connection with the grammar presentation and practice there are offered some possible ways of incorporating grammar into the teaching process, for instance PPP model that includes achieving accuracy and fluency in its particular phases. For preparing lessons teachers can use also models E-factor and A-factor because of the economy, easiness to set up, efficiency and applicability. Considering grammar presentation, teachers can use deductive or inductive approach and guided discovery when introducing grammar. These approaches are describes with their advantages as well as disadvantages. The greatest emphasis is put on the communicative approach that reflects effective modern methods of grammar teaching and learning. Motivation, teacher's role and the age of students are factors which affect an educational process. Finally, mistakes as a natural process of learning are mentioned. The practical part deals with the research of the current grammar teaching methods from the students' and teachers' point of view. The research was based on questionnaires of two groups, students and teachers. The results are presented in the form of graphs and chats with commentaries and explanation. Then, both questionnaires were compared and evaluated. Despite the fact that it was proved that the inductive approach is more effective than the deductive one, because of preferring teaching grammar communicatively nowadays, in the form of concordance data teachers use deductive approach more than inductive approach by grammar presentation and practice. Finally, the work is concluded with pedagogical implications, limitation and possible suggestions of a further research.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace 2016 Ivona Jelinkova.pdfPlný text práce841,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jelinkova - GK - ved.pdfPosudek vedoucího práce569,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jelinkova - AT - opon.pdfPosudek oponenta práce1,39 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jelinkova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce281,4 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24283

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.