Název: Srovnání odhadu věku dožití dospělých jedinců podle obrusu zubů na základě původní Milesovy metody (Miles, 1962) a její modifikace (Gilmore a Grote, 2012)
Další názvy: Comparison of age-at-death estimation of adults from dental wear between the original Miles method (Miles, 1962) and its modification (Gilmore and Grote, 2012)
Autoři: Vohradská, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Galeta Patrik, Mgr. Ph.D.
Oponent: Pankowská Anna, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24629
Klíčová slova: věk dožití;odhad věku;dospělí jedinci;obrus zubů;skórování
Klíčová slova v dalším jazyce: age expectancy;age estimation;adult individuals;tooth wear;scoring system
Abstrakt: Odhad věku dožití hraje velmi důležitou roli v bioarcheologii, v antropologii ale také ve forenzním kontextu. Pokud známe věk dožití jedince, můžeme dále pracovat s jeho zdravotním stavem, s průběhem jeho života či s důvodem jeho smrti. Odhad věku dožití lze provést u nedospělých i dospělých jedinců. Ne všechny části ostatků bývají dochovány a to způsobuje komplikace při odhadu. Nejlépe se dochovávají zuby, jelikož jsou tvořeny nejtvrdším materiálem v lidském těle. U nedospělých jedinců volíme odhad věku například podle stádia mineralizace chrupu a podle erupce jednotlivých zubů. Dospělí jedinci jsou hodnoceni podle stupně abraze okluzní plochy zubu. Tato diplomová práce se zaměřuje na odhad věku dožití u dospělých jedinců pomocí stupně obrusu stoliček.Cílem práce je určit shodu mezi odhady věku dožití získaných mmetodou Lovejoy (1985), metodou Miles (1962) a metodou Gilmore a Grote (2012).
Abstrakt v dalším jazyce: Estimated life expectancy plays a very important role in bioarcheology and in anthropology but also in the forensic context. If we know the life expectancy of an individual, we can continue to work with his state of health, with the course of his life and the cause of his death. Life expectancy analysis can be performed with juveniles and adults. Several assessment areas are widely used. Not all of the relics are preserved and this causes complications in stimating. The teeth are form as the hardest material in the human body. For juveniles, age estimate is chosen, for example, by stage mineralization of teeth and by the eruption of individual teeth. Adult individuals are ranked according to the degree of wear on the occlusal surface of the tooth. This work focuses on estimating life expectancy among adults by the degree of abrasion of molars. The aim of the thesis is to compare estimates of life expectancy gained by Lovejoy (1985), by Miles (1962) and by Gilmore and Grote (2012).
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vohradska_DP_2016.pdfPlný text práce20,94 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vohradska_posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce1,26 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vohradska_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce1,87 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vohradska_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce533,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24629

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.