Název: Zahraniční politika USA vůči Rusku (za vlády prezidenta George W. Bushe)
Další názvy: US foreign policy towards Russia (during the presidencies of George W. Bush)
Autoři: Šmíd, Karel
Vedoucí práce/školitel: Hlaváček Pavel, PhDr. Ph.D.
Oponent: Baštář Leichtová Magdaléna, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27173
Klíčová slova: kontext;zahraniční politika;terorismus;teroristický útok;antibalistické střely;jaderné zbraně;protiraketová obrana;bezpečnostní politika;národní zájem;militarismus;neokonzervatismus.
Klíčová slova v dalším jazyce: unilateralism;militarism;foreighn policy;terorrism;neoconservatism;national interest;multilateralism;hegemon.
Abstrakt: Téma práce je zahraniční politika USA za George W. Bushe vůči Rusku. Protože toto téma je příliš obsáhlé, zaměřím se na určitý kontext, dle kterého budu tuto zahraniční politiku zkoumat. V této práci se tedy zaměřím na zahraniční politiku USA vůči Rusku v kontextu války s terorismem, který hrál v daném období prim v zahraniční politice USA. Hlavním cílem práce bude sepsat jednotlivé události a popsat, jak tyto události ovlivnily vztah USA s Ruskou federací. K tomuto cíli se pokusím dospět tak, že sepíši hlavní dokumenty, které udávaly směr zahraniční politiky USA, a také hlavní události (jako například válka v Iráku), jež měly dopad na vzájemný vztah. Vývoj vztahů bude krátce zhodnocen průběžně v textu, poté podrobněji na konci každého prezidentského období prezidenta George W. Bushe. Tato práce by měla poskytnout odpovědi na otázky: Jak se měnila zahraniční politika a vzájemný vztah USA a Ruska od počátku prvního volebního období George W. Bushe v roce 2001 až po rok 2009? Jaké události hrály prim ve vývoji americké zahraniční politiky v daném období? Hlavní otázkou, kterou chci v této práci zodpovědět, je důvod zhoršení vzájemných vztahů.
Abstrakt v dalším jazyce: Goal of this work named US foreign policy towards Russia (during the presidencies of George W. Bush) was to write about main topics and events that had impact on relationship between USA and Russia. During writing I commented how big impact which event had. I wrote this work in context of war with terrorism, which had main impact on relationship between USA and Russia. Theme of my bachelor thesis is set in period from 2001-2009. In this period of time was president of United States George W. Bush. My Bachelor thesis should give answers on questions: How had the foeign policy between US and Russia changed from 2001 to 2009? Which events were main in progress of US foreign policy during presidency of George W. Bush. The main question I would like to answer is: What was the reason of degradation of US Russian realtionship. At first the relationship between US and Russia improved. But mainly after Iraq war had the relationship degradated. In my view reason of relationship degradation is unilateral policy used by US.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Karel Smid- Bakalarska prace.pdfPlný text práce243,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Smid_BP_ved.pdfPosudek vedoucího práce1,92 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
smid_opo.pdfPosudek oponenta práce2,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Smid.pdfPrůběh obhajoby práce355,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27173

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.