Název: Sociální důsledky pro osoby s odlišnou kategorizací potravin na poživatelné a nepoživatelné, pramenící z neshody v této sféře s dominantní společnosti.
Další názvy: The social consequences for people with different categorization of food as edible or disedible, arising from disagreements in this sphere with the dominant society.
Autoři: Sál, Luboš
Vedoucí práce/školitel: Sosna Daniel, Mgr. Ph.D.
Oponent: Brunclíková Lenka, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28446
Klíčová slova: antropologie jídla;antropologie těla;medicínská antropologie;klasifikace;identity;sociální kontrola;potravní tabu
Klíčová slova v dalším jazyce: food anthropology;anthropology of the body;medical anthropology;classification;identity;social control;food taboos
Abstrakt: Tato práce se snaží v prvé části zmapovat logiky třídění potravin v případě potravních zákazů. V čáísti druhé se snaží popsat sociální důsledky pro osoby s těmito odlišnými klasifikačními logikami od dominantní společnosti. Výchozím bodem zájmu práce jsou osoby s dobrovolným zákazem lepku a základním zdrojem informací mimo jiné byly zejména polostrukturované rozhovory.
Abstrakt v dalším jazyce: This work in the first part tries to map out logic of sorting food in case of food taboos. In the second part tries to examine social consequences for people with those different classification logic, differing from the dominant society. The starting point of my thesis are persons with voluntary taboo on gluten. Basic source of information are semi-structured interviews.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KSA)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
SAL_DP_2017.pdfPlný text práce563,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sal_posudek oponenta_zari 2017.pdfPosudek oponenta práce985,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sal_posudek vedouciho_zari 2017.pdfPosudek vedoucího práce1,31 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sal_prubeh obhajoby_zari 2017.pdfPrůběh obhajoby práce465,8 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28446

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.