Název: Charakteristické rysy romanet Jakuba Arbesa (Newtonův mozek, Svatý Xaverius, Poslední dnové lidstva, Ethiopská lilie, První noc u mrtvoly)
Další názvy: The characteristic features in romanets of Jakub Arbes
Autoři: Honzíková, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Viktora Viktor, Prof. PhDr. CSc.
Oponent: Novotný Jiří, Mgr.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/28799
Klíčová slova: jakub arbes;romaneto;svatý xaverius;newtonův mozek;první noc u mrtvoly;ethiopská lilie;poslední dnové lidstva;postava;prostor;čas
Klíčová slova v dalším jazyce: jakub arbes;romaneto;svatý xaverius;newtonův mozek;první noc u mrtvoly;ethiopská lilie;poslední dnove lidstva;figure;space;time
Abstrakt: Bakalářská práce je věnovaná Jakubu Arbesovi a literárnímu žánru romaneto, které je pro něj typické. Dalo by se říci, že romaneto v české literatuře je hlavně dílem Arbesovým. Práce obsahuje autorův stručný životopis, pojednává o jeho osobním životě, žurnalistické a literární činnosti. Zabývá se obecnou charakteristikou literární postavy. Rovněž se snaží blíže přiblížit literární žánr romaneto, jeho charakteristické rysy a klasifikaci. Další kapitoly jsou věnovány podrobnému rozboru pěti vybraných romanet Svatý Xaverius, Newtonův mozek, První noc u mrtvoly, Ethiopská lilie, Poslední dnové lidstva. Každá kapitola obsahuje stručné vykreslení děje, v němž jsou postavy sledovány v kontextu s prostředím a časem. V závěru práce jsou shrnuty společné rysy romanet.
Abstrakt v dalším jazyce: This undergraduate thesis deals with Jakub Arbes and romaneto as a literary genre that is typical for him. It could be said that romaneto in Czech literature is mainly the work of Jakub Arbes. The thesis contains a brief biography of the author, discusses his personal life, journalistic and literary activities. It deals with the general characteristics of literary figures. It also tries to approach the literary genre romaneto, its characteristics and classification. Other chapters are devoted to a detailed analysis of five selected romanets Svatý Xaverius, Newtonův mozek, První noc u mrtvoly, Ethiopská lilie and Poslední dnové lidstva. The conclusion summarizes the common features of romaneto.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Charakteristicke rysy romanet Jakuba Arbesa.pdfPlný text práce1,1 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
honzikova_viktora.pdfPosudek vedoucího práce78,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
honzikova_novotny.pdfPosudek oponenta práce165,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
honzikova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce53,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/28799

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.