Název: Soubor kovových artefaktů ze zaniklých středověkých vsí Prochod a Žďár ve Velechvínském polesí
Další názvy: An assemblage of metal artefacts from the deserted medieval villages of Prochod and Žďár in the Velechvín forest district
Autoři: Čapek, Ladislav
Citace zdrojového dokumentu: ČAPEK, L. Soubor kovových artefaktů ze zaniklých středověkých vsí Prochod a Žďár ve Velechvínském polesí. Archeologické výzkumy v jižních Čechách, 2018, roč. Neuveden, č. 31, s. 279-317. ISSN 0231-8237.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/30933
ISSN: 0231-8237
Klíčová slova: Jižní Čechy;zaniklá středověká vesnice;detektorový průzkum;kovové artefakty;vrcholný středověk
Klíčová slova v dalším jazyce: South Bohemia;deserted medieval village;metal detector survey;metal artefacts;High Middle Age
Abstrakt: Příspěvek seznamuje s rozborem železných a kovových artefaktů získaných během detektorového průzkumu v roce 2011 a souboru předaného amatérským hledačem kovů ze dvou zaniklých středověkých vsí Prochod a Žďár ve Velechvínském polesí. Předměty byly zhodnoceny s ohledem na jejich typologické a funkční zařazení do příslušných skupin. Ve srovnání se soubory železných a kovových artefaktů ze systematicky zkoumaných zaniklých středověkých vsí v Čechách a na Moravě a dalších lokalit z jižních Čech je řešena otázka chronologie a způsob využití předmětů v soudobé živé kultuře. Sledována je i otázka distribuce a nálezový kontext předmětů, vzhledem ke zjištěným reliéfním tvarům dokumentovaným prostřednictvím geodeticko-topografického průzkumu.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper deals with analysis of iron and metal artefacts recovered under the supervision of the author during a metal detector survey in 2011 and assemblages handed over by an amateur ‘treasure hunter’ originating from two deserted medieval villages, Prochod and Žďár, in the Velechvín forest district. The objects were evaluated with regard to their typological and functional classification into relevant groups. Compared to assemblages of iron and metal artefacts from systematically investigated DMVs in Bohemia and Moravia and other sites in South Bohemia, the issue of chronology and the way of using objects in contemporary living culture are addressed. The question of distribution and the context of the objects are also dealt with, in context of relief formations documented through geodetic-topographic survey.
Práva: Plný text není přístupný.
© Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAR)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Čapek_článek AVJČ.pdf6,58 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/30933

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD