Název: Tribological properties and oxidation resistance of tungsten and tungsten nitride films at temperatures up to 500 °C
Další názvy: Tribologické vlastnosti a oxidační odolnost tenkých vrstev wolframu a nitridu wolframu měřené při teplotách do 500°C
Autoři: Javdošňák, Daniel
Musil, Jindřich
Soukup, Zbyněk
Haviar, Stanislav
Čerstvý, Radomír
Houška, Jiří
Citace zdrojového dokumentu: JAVDOŠŇÁK, D., MUSIL, J., SOUKUP, Z., HAVIAR, S., ČERSTVÝ, R., HOUŠKA, J. Tribological properties and oxidation resistance of tungsten and tungsten nitride films at temperatures up to 500 °C. Tribology international, 2019, roč. 132, č. Apr 2019, s. 211-220. ISSN 0301-679X.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85058970919
http://hdl.handle.net/11025/31162
ISSN: 0301-679X
Klíčová slova: vysokoteplotní lubrikace;tvrdé tenké vrstvy;měření koeficientu tření;měření rychlosti opotřebení
Klíčová slova v dalším jazyce: High temperature lubrication;Hard thin films;Friction measurement;Wear measurement
Abstrakt: Článek se zabývá strukturou, mikrostrukturou, mechanickými a tribologickými vlastnostmi a oxidační odolností WNx tenkých vrstev připravených magnetronovým naprašováním se stechiometrií x = [N]/[W] v rozsahu od 0 do 1,5. Zjistilo se, že (i) vrstvy s x ≤ 0,20 vykazují α-W strukturu se sloupcovou mikrostrukturou, zatímco vrstvy s x ≥ 0,27 vykazují β-W2N nebo δ-WN strukturu a jemnozrnnou mikrostrukturu, (ii) tvrdost H a poměr tvrdosti k efektivnímu Youngově modulu H/E* silně ovlivňuje tribologické vlastnosti vrstev. Dále jsme vyšetřovali a diskutovali, jak jsou tribologické vlastnosti ovlivněny vlhkostí okolního vzduchu a oxidací vrstev. Oxidace vrstev je hodnocena na základě tloušťky vzniklé vrstvy WO3 na povrchu WNx vrstvy a ukazuje se, že je výrazně odlišná u vrstev WNx s x ≤ 0,20 a x ≥ 0,27.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper reports on the structure, microstructure, mechanical and tribological properties and oxidation resistance of WNx films with a stoichiometry x = [N]/[W] ranging from 0 to 1.5 prepared by magnetron sputtering. It was found that (i) films with x ≤ 0.20 exhibit α-W structure and columnar microstructure, while films with x ≥ 0.27 exhibit β-W2N or δ-WN structure and fine-grained microstructure, (ii) the hardness H and hardness to effective Young's modulus H/E* strongly affect the tribological properties of the films. Furthermore, we investigate and discuss how the tribological properties are affected by the humidity and by the film oxidation. The oxidation is expressed in terms of the thickness of the WO3 scale, and is shown to be significantly different for x ≤ 0.20 and x ≥ 0.27 WNx films.
Práva: Plný text není přístupný.
© Elsevier
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KFY)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
OBD19_Javdosnak,Musil,Soukup_et_al_clanek.pdf5,6 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/31162

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD