Název: Stravovací zvyklosti žáků 2. stupně základních škol
Další názvy: Dietary Habits of Lower - Secondary school Pupils
Autoři: Vanická, Pavlína
Vedoucí práce/školitel: Svoboda Michal, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Klimtová Václava, Mgr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32986
Klíčová slova: výživa;stravovací zvyklosti;výživové potřeby dítěte;živiny;vitamíny;minerální látky;pitný režim;jídelní preference a averze
Klíčová slova v dalším jazyce: nutrition;dietary behaviour;children's nutritional requirements;nutrients;vitamins;minerals;water intake;food preferences and aversions
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá stravovacími zvyklostmi žáků na 2. stupni základních škol. V teoretické části jsem nejprve definovala výživové potřeby dítěte - jaká je jejich energetická potřeba, optimální příjem živin, vitamínů, minerálních látek a v neposlední řadě důležitost pitného režimu. V další části jsem se věnovala vývoji jídelního chování, které se formuje již v kojeneckém období. Zabývala jsem se utvářením stravovacích návyků, preferencí a averzí k jídlu. Další část práce byla zaměřena na vliv rodiny a školy při utváření stravovacích zvyklostí dítěte. Praktická část má výzkumný charakter. Výzkumná sonda si kladla za cíl zjistit, jaké jsou stravovací zvyklosti žáků 2. stupně základních škol. Jaká je spotřeba, četnost, preference určitých druhů potravin a jaká je rozdílnost stravovacích návyků mezi určitými ročníky.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this thesis is to investigate dietary behaviour of children at the primary school, ages between 11 and 15. In the theoretical part I firstly defined children's nutritional requirements, namely their required energy intake, nutrients and minerals and the importance of water intake. Secondly, I investigated the development and changes of dietary behaviour which begins to form already at the toddler age. I focused on how the dietary behaviour is established and what influences food preferences and aversions. Thirdly, I explored the environmental and social factors impacting the dietary behaviour such as family and school. The practical part of the thesis is an actual research into the dietary behaviour of children at a particular primary school. The questionnaire aimed to show the volume, frequency and food group preferences as well as the differences in the dietary behaviour amongst individual school grades.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP Vanicka 2018.pdfPlný text práce1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanicka-oponent.pdfPosudek oponenta práce248,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanicka-vedouci.pdfPosudek vedoucího práce647,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Vanicka-prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce22,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32986

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.