Název: Spravedlivost prvního Norimberského procesu
Další názvy: Justice of the first Nuremberg trials
Autoři: Hřídelová, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Jeřábek Martin, PhDr. Dipl. - Pol. Ph.D.
Oponent: Skřivan Aleš, Prof. PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33036
Klíčová slova: spravedlivost;norimberský proces;retrospektivita mezinárodního trestního práva;soudní tribunál;denacifikace v německu;mezinárodní soud.
Klíčová slova v dalším jazyce: justice;nuremberg process;retrospectivity of international criminal law;court tribunal;denacification in germany;international court.
Abstrakt: Od 20. listopadu 1945 do 1. října 1946 probíhal v německém městě Norimberk první mezinárodní soud se špičkou nacistické elity. Soud je znám pod názvem Norimberský proces, a jako první ze série několika soudních procesů odstartoval poválečné zúčtování se všemi hrůzami, kterých se nacisté dopustili. Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnotit spravedlivost Norimberského procesu. Důraz je kladen především na otázku, zda byl Norimberský proces pouze soudem vítězů nad poraženými, nebo zda se vše odehrálo řádně dle mezinárodního práva. Zaměřuji se především na objektivitu soudu a snažím se vyvrátit argument odpůrců procesu, že v Norimberku "zvítězila moc nad zákony."
Abstrakt v dalším jazyce: The first international trials with the Nazi elite took place in Nuremberg, Germany. The Trials were held between 20.11.1945 and 1.10.1946 and are known as the Nuremberg Trials (Die Nürnberger Prozesse). They were a series of military tribunals that started post-war denazification of Germany. The primary aim of the bachelor thesis is to evaluate the fairness of the Nuremberg trials. Emphasis is placed on the question of whether the Nuremberg trials were only a tribunal of victors over the defeated or if everything was done properly under international law.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP odevzdat.pdfPlný text práce2,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hridelova - V.pdfPosudek vedoucího práce1,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hridelova - O.pdfPosudek oponenta práce994,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hridelova - prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce242,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33036

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.