Název: Komplexní analýza faktorů ovlivňujících příliv přímých zahraničních investic v globální ekonomice
Další názvy: Comprehensive analysis of factors influencing the inflow of foreign direct investment into the global economy
Autoři: Babuněk, Ondřej
Oponent: Beck Jiří, Doc. Ing. CSc.
Hančlová Jana, Doc. Ing. CSc.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33644
Klíčová slova: přímé zahraniční investice;gravitační model;ols;gmm;fem;rem;anova
Klíčová slova v dalším jazyce: foreign direct investment;gravity model;ols;gmm;fem;rem;anova
Abstrakt: Příliv přímých zahraničních investic (PZI) má na ekonomiku hostitelské země řadu pozitivních dopadů. Skoro všechny země na světě se snaží do svých zemí přilákat zahraniční investice a tím i progresivní technologie. Nicméně faktorů determinujících příliv PZI do hostitelské ekonomiky je bezpočet. Vliv faktorů majících dopad na příliv PZI je pod neustálým drobnohledem politiků, výzkumníků i veřejnosti. Analýza determinantů ovlivňujících příliv PZI se soustředila mimo jiné na hrubý domácí produkt hostitelské země a sazbu daně z příjmů společností v zemích Evropské unie (EU) a Visegrádské čtyřky (V4). Zkoumanými regionálními aspekty v České republice (ČR) byly výdaje na vědu a výzkum a nezaměstnanost osob s vysokoškolským vzděláním. Následně byly porovnány přílivy PZI mezi jednotlivými kraji a regiony NUTS 2 ČR. Pro analýzu determinantů ať již v hostitelské zemi tak i v regionech ČR byla využita metoda nejmenších čtverců, model fixních a náhodných efektů a zobecněná momentová metoda. Pro komparaci přílivu PZI v regionech ČR byla aplikována analýza rozptylu (ANOVA). Bylo zjištěno, že příliv PZI do zemí EU je pozitivně ovlivněn úrovní HDP v zemích EU jak v předkrizovém (2002-2007) tak i v krizovém (2008-2012) období. Naproti tomu v zemích V4 neovlivňuje HDP hostitelské země příliv PZI do zemí V4. Úroveň sazby daně z příjmů společností negativně působí na příliv PZI v zemích EU a V4 v krizovém období. Příliv PZI do krajů ČR je v období krize podporován úrovní výdajů na vědu a výzkum. Úroveň nezaměstnanosti osob s vysokoškolským vzděláním, tj. dostupnost vysoce kvalifikované pracovní síly podporuje příliv PZI do krajů ČR. Regiony ČR nejsou příjemcem stejného objemu PZI, jelikož příliv PZI do Prahy vysoce přesahuje příliv PZI do ostatních regionů ČR. Vzhledem k výsledkům práce je nutné soustředit pozornost na významné faktory a současně na období, ve kterém působí na příliv PZI.
Abstrakt v dalším jazyce: Foreign direct investment (FDI) inflows have a few positive effects on the host country economy. Almost all countries in the world are trying to attract foreign investment and progressive technology to their countries. However, there are many factors determining the inflow of FDI into the host economy. The influence of factors that have impact on the inflow of FDI is under the constant view of politicians, researchers and the public. The analysis of determinants influencing the inflow of FDI was focused, inter alia, on the gross domestic product of the host country and the corporate income tax rate in the European Union (EU) and Visegrad Four (V4) countries. The examined regional aspects in the Czech Republic (CR) were expenditure on research and development and unemployment rate of people with university education. Subsequently, the inflows of FDI between the regions and NUTS 2 regions of the CR were compared. For the analysis of determinants, for the host country and the regions of the CR, the least squares method, the model of fixed and random effects and the generalized moment method were used. An analysis of variance (ANOVA) was applied to compare the inflow of FDI in the regions of CR. It was found that the inflow of FDI into EU countries is positively determined by the level of GDP in the EU countries both in the pre-crisis (2002-2007) and crisis period (2008-2012). By contrast, the GDP of the host country does not determine the inflow of FDI into the V4 countries. The level of the corporate income tax rate negatively affects the inflow of FDI in the EU and V4 countries during the crisis period. The inflow of FDI into the regions of the CR is supported by the level of expenditure on research and development during the crisis period. The level of unemployment rate of people with university education, i.e the availability of a highly qualified workforce, supports the inflow of FDI into the regions of the CR. Regions of the CR are not receiving the same volume of FDI as the inflow of FDI into Prague. Inflow of FDI into Prague exceeds the inflow of FDI to other regions of the CR. In view of the results, it is necessary to focus attention on the important factors and on the period.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KEM)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Disertacni_prace_PZI_21-8-2018 (opraveno).pdfPlný text práce2,87 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek oponenta_DisP ing. Babunka (doc. Hanclova).pdfPosudek vedoucího práce650,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek oponenta_DisP ing. Babunka (doc. Beck).pdfPosudek oponenta práce459,39 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Prubeh obhajoby DisP_Babunek Ondrej.pdfPrůběh obhajoby práce631,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33644

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.