Název: A genetic programming-based regression for extrapolating a blood glucose-dynamics model from interstitial glucose measurements and their derivatives
Další názvy: Regrese odvozená genetickým programováním užitá k extrapolaci modelu dynamiky glukózy v krvi z hodnot měřených v podkoží a jejich derivací
Autoři: De Falco, Ivanoe
Della Cioppa, Antonio
Giugliano, Angelo
Marcelli, Angelo
Koutný, Tomáš
Krčma, Michal
Scafuri, Umberto
Tarantino, Ernesto
Citace zdrojového dokumentu: DE FALCO, I., DELLA CIOPPA, A., GIUGLIANO, A., MARCELLI, A., KOUTNÝ, T., KRČMA, M., SCAFURI, U., TARANTINO, E. A genetic programming-based regression for extrapolating a blood glucose-dynamics model from interstitial glucose measurements and their derivatives. Applied Soft Computing Journal, 2019, roč. 77, č. APR 2019, s. 316-328. ISSN 1568-4946.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Elsevier
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85061062477
http://hdl.handle.net/11025/34731
ISSN: 1568-4946
Klíčová slova: Výpočet glykémie;glukóza v intersticiu;regresní modely;genetické programování
Klíčová slova v dalším jazyce: Blood glucose estimation;Interstitial glucose;Regression models;Genetic programming
Abstrakt: Tento článek ilustruje vývoj a použitelnost Evolučního Počítání pro zlepšení léčby pacientů s diabetem typu 1, kteří léčbu inzulínem. Jelikož je takové onemocnění spojeno se špatnou funkcí slinivky břišní, která produkuje nedostatečné množství inzulínu, způsob, jak zvýšit kvalitu života těchto pacientů, je vytvořit umělou slinivku schopnou uměle regulovat dávkování inzulínu. Cílem této práce je extrapolace regresního modelu, schopného odhadnout krevní glukózu (BG) pomocí měření intersticiální glukózy (IG) a jejich prvních derivací. V této studii demonstruujeme použitelnost tohoto přístupu. Zejména s ohledem na vysokou složitost vzájemných interakcí je navržena evoluční strategie, která extrapoluje matematický vztah mezi BG a IG a jeho derivací. Vypočítané modely jsou porovnány s jinými modely během experimentů na personalizovaných a globálních datech.
Abstrakt v dalším jazyce: This paper illustrates the development and the applicability of an Evolutionary Computation approach to enhance the treatment of Type-1 diabetic patients that necessitate insulin injections. In fact, being such a disease associated to a malfunctioning pancreas that generates an insufficient amount of insulin, a way to enhance the quality of life of these patients is to implement an artificial pancreas able to artificially regulate the insulin dosage. This work aims at extrapolating a regression model, capable of estimating the blood glucose (BG) through interstitial glucose (IG) measurements and their numerical first derivatives. Such an approach represents a viable preliminary stage in building the basic component of this artificial pancreas. In particular, considered the high complexity of the reciprocal interactions, an evolutionary-based strategy is outlined to extrapolate a mathematical relationship between BG and IG and its derivative. The investigation is carried out about the accuracy of personalized models and of a global relationship model for all of the subjects under examination. The discovered models are assessed through a comparison with other models during the experiments on personalized and global data.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Elsevier
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KIV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Koutný 1-s2.0-S1568494619300249-main.pdf556,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/34731

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD