Název: Sémantika frazeologie a její studium
Další názvy: The Semantics of Phraseology and its Studies
Autoři: Čechová, Marie
Citace zdrojového dokumentu: ČECHOVÁ, M. Sémantika frazeologie a její studium. Český jazyk a literatura, 2017, roč. 67, č. 3, s. 127-135. ISSN 0009-0786.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: SPN
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/34897
ISSN: 0009-0786
Klíčová slova: sémantika;frazeologie;studium;frazeologický seminář
Klíčová slova v dalším jazyce: semantics;phraseology;study;course of phraseology
Abstrakt: Příspěvek zachycuje rozvoj frazeologie jako oboru, studium frazeologie ve studijních programech bohemistiky, frazeologii v učebnicích a cíle, obsah a metody práce ve frazeologickém semináři oborových češtinářů. Poukazuje na to, že frazeologie (v rozporu s rozvojem oboru) je zanedbávána ve studiu bohemistiky a tím (spíše) ve vyučování na nižších stupních škol. Pozornost se zaměřuje především na obtíže v chápání frazémů u studentů a na vymezování sémantiky ve frazeologických slovních, na identifikaci frazémů synonymních a antonymních. Analýza slovníkových hesel ukazuje vady v interpretaci, uvádění sémů navíc a naopak nepostihování sémů všech.
Abstrakt v dalším jazyce: The sutdy presents the devolopment of phraseology as a linguistic discipline, the position of phraseology in university study programmes of Czech langugage, phraseology in textbooks as well as aims, contents and methods used in seminars for students of Czech langugage. We point out that despite latest developments in the field phaseology is neglected within Czech langugage studies at universities and even more so in basic and secondary school teaching. We focus on difficulties of the students´ understanding of set phrases, semantic descriptions in dictionaries and identification of synonymous and antonymous set phrases. Analysis of dictionary entries reveals misinterpretation, inventig extra (and false) semantic interpretations as well as inability to present all relevant semantic interpretations.
Práva: Plný text není přístupný.
© SPN
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KČJ)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Čechová, Sémantika frazeologie.pdf2,05 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/34897

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD