Název: Evaluation of Croatian Word Embeddings
Další názvy: Vyhodnocení slovních vektorů v chorvatštině
Autoři: Svoboda, Lukáš
Beliga, Slobodan
Citace zdrojového dokumentu: TOMICZEK, P. Duffing Equation with Nonlinearities Between Eigenvalues. In: Nonlinear Analysis and Boundary Value Problems. Cham: Springer Proceedings in Mathematics & Statistics, 2019. s. 199-209. ISBN 978-3-030-26986-9, ISSN 2194-1009.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Springer Proceedings in Mathematics & Statistics
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/35831
ISBN: 978-3-030-26986-9
Klíčová slova: korpus;chorvatština;slovní analogie;word2vec;fastText;slovní vektory;text
Klíčová slova v dalším jazyce: corpus;Crotatian;word analogy;word2vec;fastText;word embeddings, text
Abstrakt: Chorvatština je malý jazyk a patří mezi tzv. flektivní slovanské jazyky. V současné době se výzkum zaměřuje převážně na angličtinu. Vytvořili jsme proto korpus slovních analogií, který byl postaven na základě originálního korpusu pro angličtinu, jež je součástí systému Word2Vec. Navíc jsme přidali třídy specifické pouze pro slovanské jazyky. Dále jsme vytvořili chorvatské korpusy WordSim353 a RG65 pro základní vyhodnocení slovních podobností. Porovnávali jsme vytvořené datové sady se dvěma populárními modely pro slovní reprezentaci založenými na nástroji Word2Vec a fastText. Modely byly natrénovány na textovém korpusu o velikosti 1.37 miliardy slov a testovány na novém robustním korpusu slovních analogií v chorvatském jazyce. Výsledky ukazují, že modely jsou schopny vytvořit vektory se smysluplným zastoupením slov. Tento výzkum ukázal, že volné slovní pořadí a vyšší morfologická složitost chorvatského jazyka ovlivňují kvalitu výsledných slovních vektorů.
Abstrakt v dalším jazyce: In this article, we investigate the periodic nonlinear second order ordinary differential equation with damping u''(x) + r (x) u'(x) + g(x, u(x)) = f (x) , x ∈ [0, 2π] , u(0) = u(2π) , u'(0) = u'(2π) , where g is a L1-Caratheodory function, r ∈ C([0, 2π]), r ', f ∈ L1(0, 2π). We obtain a solution to this problem if a quotient g(x,s)/s lies between 0, 1/4+ ˜r (x) and 1/4 + ˜r (x), 1 + ˜r (x) or in interval (n^2 + ˜r (x), (n + 1)^2 + ˜r (x)), n ∈ N, where ˜ r (x) =r (x)/4+ r (x)'/2 . We use variational method and suppose that for functions u = u(x, a) satisfying lima→±∞ u(x, a) = ±∞ the function F(s) = \int_0^2π \int_0^s [−r'(x)u(x, a) + g(x,u(x, a)) − f (x) ] da dx has a critical point.
Práva: Plný text není přístupný.
© Springer Proceedings in Mathematics & Statistics
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (RICE)
Konferenční příspěvky / Conference papers (KEE)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Svoboda 1111.pdf158,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/35831

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD