Název: Matematika v primární škole
Další názvy: Mathematics in primary school
Autoři: Pěchoučková, Šárka
Citace zdrojového dokumentu: PĚCHOUČKOVÁ, Š. Matematika v primární škole. In Premeny školy a učitel´ské vzdelávanie v historickom kontexte a nové perpektívy. Prešov: Prešovská univerzita v Prešove, Pedagogická fakulta, 2019. s. 325-330. ISBN 978-80-555-2267-8.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Prešovská univerzita v Prešove, Pedagogická fakulta
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/36443
ISBN: 978-80-555-2267-8
Klíčová slova: přirozená čísla;proces;koncept;procept
Klíčová slova v dalším jazyce: natural numbers;process;concept;procept
Abstrakt: Matematika má důležité postavení ve vzdělání člověka. Žák primární školy od 1. ročníku pracuje s přirozenými čísly. Je tedy třeba, aby měl vytvořenou jejich správnou představu. Přirozená čísla může žák chápat jako proces, koncept nebo procept. Učebnice, které začaly vznikat v polovině 19. století, kladly při zavádění přirozených čísel především důraz na procesuální chápání. V prvním a druhém ročníku současné základní školy proběhl se stejným vzorkem žáků experiment, jehož cílem bylo zjistit, zda žáci při enaktivní reprezentaci některých přirozených čísel prostřednitvím Cuisenairových hranolků chápou tato čísla jako proces nebo procept.
Abstrakt v dalším jazyce: Mathematics plays an important role in education. Primary school pupils work with natural numbers since year one. It it therefore essential for them to already have formed a correct conception of natural numbers. Pupils can understand a natural number as a process, a concept or a procept. Schoolbooks that started emerging in mid 19th century emphasised the processual understanding when introducing natural numbers. An experiment was carried out with the same sample of pupils in their year one and year two of contemporary primary school, whose aim was to establish whether pupils understand natural numbers as a process or as a procept during the enactive representation of selected natural numbers using Cuisenaire rods.
Práva: Plný text není přístupný.
© Prešovská univerzita v Prešově, Pedagogická fakulta
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (KMT)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
zbornik.pdf9,66 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36443

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD