Název: Hrad Vrtba a jeho hospodářské zázemí
Další názvy: The Vrtba castle and its economic facilities
Autoři: Hobl, Luboš
Kodera, Pavel
Citace zdrojového dokumentu: HOBL, L., KODERA, P. Hrad Vrtba a jeho hospodářské zázemí. Archaeologia historica, 2019, roč. 44, č. 1, s. 65-87. ISSN 0231-5823.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Masaryk University
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85071595115
http://hdl.handle.net/11025/36474
ISSN: 0231-5823
Klíčová slova v dalším jazyce: castle;economic facilities;tiles;relief motifs;fishpond system;castle mill
Abstrakt: Příspěvek se zabývá hradem Vrtba, který se nachází v okrese Plzeň-sever. Absence zděných konstrukcí znemožňuje poznání zástavby hradního jádra. Nicméně dochované terénní relikty odrážejí základní rozvržení hradního areálu a umožňují i některé hospodářské provozy v bezprostředním okolí lokality. Podobu panství hradu umožňují písemné prameny, které odrážejí změny těchto struktur na severním Plzeňsku. Součástí článku je i vyhodnocení archeologických pramenů získaných při povrchových sběrech, z nichž nejvýznamnější je soubor komorových kachlů, respektive reliéfních motivů na nich.
Abstrakt v dalším jazyce: This contribution is devoted to the Vrtba castle in the Plzeň-north district. The absence of masonry structures makes it impossible to study the castle core. However, the preserved land relics reflect the basic layout of the castle complex and enable to locate some economic facilities in its close proximity. Furthermore, the reconstruction of the castle and the whole estate is facilitated by written sources conveying the changes in these structures in the north of the Plzeň region. The article also contains the assessment of archaeological sources acquired in the course of surface collections, the most important among which is a series of chamber tiles with relief motifs.
Práva: © Masaryk university
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KAR)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
2_ArchaeologiaHistorica_44-2019-1_4[1].pdf885,84 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/36474

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD