Název: Bytové spoluvlastnictví
Další názvy: Co-ownership of a unit
Autoři: Straka, Zdeněk
Vedoucí práce/školitel: Dvořák Tomáš, Doc. JUDr. Ph.D.
Oponent: Ptáček Petr, Mgr.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38115
Klíčová slova: bytové spoluvlastnictví;prohlášení vlastníka;smlouva o výstavbě;správa společných částí domu a pozemku;převod jednotky;společenství vlastníků jednotek;stanovy;orgány společenství vlastníků jednotek.
Klíčová slova v dalším jazyce: co-ownership of a unit;declaration;contract for the construction;administration of a building and tract of land;transfer of a unit;association of unit owners;the articles of association;bodls of an association of unit owners.
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá komplexně právní úpravou bytového spoluvlastnictví zakotvené v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Z počátku se zaměřuje na obecnou definici bytového spoluvlastnictví, po níž následuje stručný přehled vývoje právní úpravy bytového spoluvlastnictví na našem území. V rámci této práce dochází i k nastínění určitých koncepčních a technických rozdílů mezi předchozí právní úpravou obsaženou v zákoně č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, a současnou právní úpravou zahrnutou v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Z velké části se tato práce zaměřuje podrobněji na současnou právní úpravu. Celá jedna kapitola je věnována blíže společenství vlastníků jednotek a jeho jednotlivým orgánům. Poslední kapitola je věnována konkrétním problémům současné právní úpravy, mezi které řadíme krátkodobé pronájmy jednotek prostřednictvím Airbnb nebo postup změny stanov společenství.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with legislation of co-ownership of a unit in the new Civil Code, law No. 89/2012 Coll. The thesis begins with a definition of co-ownership of unit, then continues with brief outline of the historical development of legislation across the territory of today's Czech Republic. This thesis also analyses the conceptual and technical differences between two regimes - the previous one regulated by law No. 72/1994 Coll and the current one regulated by law No. 89/2012 Coll. Then it focuses on more precise specifics of current legislation. The whole chapter is focused on basic aspects of unit owners' associations and system of bodlies. The last chapter deals with specific issues for example short term leases or rents of units with Airbnb or processess of changing basic documents of an association of unit owners.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Bytove_spoluvlastnictvi - Zdenek_Straka.pdfPlný text práce993,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho Straka.pdfPosudek vedoucího práce819,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta Straka.pdfPosudek oponenta práce1,29 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Straka.pdfPrůběh obhajoby práce271,36 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38115

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.