Název: Už jen nějaký bůh…
Autoři: Pinc, Zdeněk
Citace zdrojového dokumentu: Způsoby přizpůsobování. Role adaptace ve vývoji (nejen) lidského druhu. Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015, s. 35.
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: anotace
annotation
URI: http://hdl.handle.net/11025/38495
http://charybda.ntc.zcu.cz/media/files/Nectiny_2015_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0451-3
Klíčová slova: abstrakt
Klíčová slova v dalším jazyce: abstracts
Abstrakt: Titul je první částí slavné Heideggerovy věty z posledního, posmrtně publikovaného interview v časopise Spiegel. Dovětek: „by nás mohl zachránit“. V té větě použil Martin Heidegger nestandardním způsobem člen u podstatného jména Gott – místo obvyklého der užil člen neurčitý ein, patrně aby dal zaznít svým pochybnostem o jeho existenci. Chci se pokusit, zejména ve stopách francouzského filosofa Rémi Bragua, o charakteristiku toho našeho Boha – Braguova kniha se nikoli náhodou jmenuje O Bohu u křesťanů a o jednom nebo dvou dalších. A v navázání na loňskou přednášku o morální theologii také o ukázání, v jakém smyslu nám může pomoci, eventuálně i o tom, co nabízí konkurence. Řeč tedy bude o Tom, který je jeden, ale ne tím nejjednodušším způsobem, který je otec, ale není mužského rodu, mlčí, protože už všechno sdělil, ale ne proto, že by po nás cokoli chtěl; odpouští, ale přitom zná naše svobodné rozhodnutí, které od nás očekává, zda trpělivě či netrpělivě, toť věru otázka, protože na rozdíl od nás má času dost.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015
Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Nectiny_2015_sbornik-37.pdfPlný text59,46 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38495

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.