Název: Energetika dnes a zítra: politika versus zdravý rozum vědy a techniky
Autoři: Šesták, Jaroslav
Citace zdrojového dokumentu: Způsoby přizpůsobování. Role adaptace ve vývoji (nejen) lidského druhu. Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015, s. 39.
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: anotace
annotation
URI: http://hdl.handle.net/11025/38499
http://charybda.ntc.zcu.cz/media/files/Nectiny_2015_sbornik.pdf
ISBN: 978-80-261-0451-3
Klíčová slova: abstrakt
Klíčová slova v dalším jazyce: abstracts
Abstrakt: Historická jistota člověka byl oheň, který se teprve v posledním dvoustoletí stal něčím víc než pouhým zdrojem tepla. Bádání a následný vznik nauky o teple přineslo porozumění řadě přírodních zákonů a poukázalo na možnost analogie termodynamických principů i v sousedních oblastech (ekonomika, společnost). Nepřetržitý vzrůst spotřeby energie způsobil i nárůst rozporu mezi potřebami člověka a přežitím přírody. Kontinuální spalování fosilních paliv pro výrobu elektrické energie má svoje termodynamické (zákony) a zdrojové meze (uhlí, plyn) stejně jako limity související s depozicí vznikajících odpadů. To vedlo k renesanci původních zdrojů (vítr, slunce) v nových hranicích moderních věd (fotovoltaika). Neúprosný souboj těch, co hledají pokročilé způsoby získávání energie, a těch, kteří na tom chtějí jen profitovat, je obrazem současné rozporuplné společnosti, ať už se jedná o klasické zdroje, použití nukleární energie či využití biopaliv. Alternativní využití vodíku jako přenašeče energie má své problémy, i když slibuje dosahování vyšších účinností v palivových článcích. Oblíbený koncept udržitelnosti (klima, skleníkový efekt) a související problém skutečné ceny energie je v mnoha oblastech zavádějící. Přednáška bude mít spíše populárně-vědecký než čistě odborný charakter.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015
Sborník abstraktů a příspěvků z 16. Výjezdního interdisciplinárního semináře v Nečtinech : 19. – 22. ledna 2015

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Nectiny_2015_sbornik-41.pdfPlný text40,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38499

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.