Název: Výběr umělých písní pro HV v MŠ (modelové příklady i vlastní tvorba)
Další názvy: The selection of artificial songs for Music education in kindergartens (model examples and an own creation)
Autoři: Jarabicová, Stanislava
Vedoucí práce/školitel: Lišková Štěpánka, PhDr. Ph.D.
Oponent: Feiferlíková Romana, Mgr. et Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38928
Klíčová slova: umělá píseň;lidová píseň;mš;mateřská škola;hv;hudební výchova;pěvecké činnosti;poslechové činnosti;pohybové činnosti;instrumentální činnosti;výběr písní
Klíčová slova v dalším jazyce: artificial song;folk song;kindergarten;kindergartens;music;singing activities;listening activities;physical activities;instrumental activities;the choice of songs
Abstrakt: Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak a podle jakých kritérií s dětmi v MŠ zpívat, a také zda jsou děti schopné naučit se píseň z vlastní autorské tvorby, a získané skutečnosti a zkušenosti popsat. Tato bakalářská práce se nejdříve snaží vytvořit představu o hudbě. Z ní je poté navázáno na umělou píseň a její porovnání s písní lidovou. Následující kapitola je proto věnována odborné literatuře, která se v rámci hudebních činností v MŠ zabývá do jisté míry i umělou písní. V téže kapitole jsou hodnoceny zpěvníky obsahující dětské písně. Teoretická část se nejvíce věnuje pěveckým činnostem a v rámci nich charakteristice dětského hlasu a možnostem jeho rozvoje. Především se však zabývá kritérii pro vhodný výběr umělých písní a pěveckým osvojením těchto písní. V závěru kapitoly o umělé písni v pěveckých činnostech se objevuje samotný výběr vhodných umělých písní pro třídu věkově homogenní a pro třídu věkově heterogenní. Následující kapitoly se věnují uplatnění umělé písně v činnostech poslechových, pohybových a instrumentálních. V praktické části je popsán program pěvecké výchovy ve třech věkově homogenních třídách v MŠ v Zaječově a s ním i získané zkušenosti.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of the Bachelor thesis was to find out, how and by which criteria to sing with children in kindergarten, whether they are able to learn the song from the author's own creative work and describe acquired facts and experience. First of all this Bachelor thesis tries to make an idea of music, which is linked to artificial song and its comparison with folk song. Therefore, the following chapter is devoted to professional literature, which in the context of musical activities in kindergarten deals to some extent with artificial song. Hymn books containing children's songs are evaluated in the same chapter. The theoretical part mostly deals with singing activities, and in the context with them with characteristics of a child's voice and possibilities of its development. Also, primarily it deals with the criteria for suitable selection of artificial songs and with the singing of these songs. The selection of artificial songs for age-homogeneous class and age-heterogeneous class is given at the end of the chapter. The following chapters deal with applying artificial songs in listening, physical and instrumental activities. The practical part describes the program of singing education in three age-homogeneous classes in kindergarten in Zaječov, as well as the gained experience.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHK)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Vyber umelych pisni pro HV v MS (modelove priklady i vlastni tvorba).pdfPlný text práce11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jarabicova_vedouci_Li.pdfPosudek vedoucího práce1,15 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jarabicova_oponent_Fei.pdfPosudek oponenta práce878,19 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Jarabicova.pdfPrůběh obhajoby práce304,48 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38928

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.