Název: Sacharidy v potravinách a metody jejich stanovení
Další názvy: Carbohydrates in food and methods of their determination
Autoři: Křížová, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Hrdlička Jan, Ing. Ph.D.
Oponent: Zloch Zdeněk, Doc. Ing. CSc.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39527
Klíčová slova: glukosa;fruktosa;výživa;obezita;metoda luffa-schoorla;metoda auerbacha-bodländiera-borriese
Klíčová slova v dalším jazyce: glucose;fructose;nutriton;obesity;method luff-schoorl;method auerbach-bondländer-borries
Abstrakt: Tato bakalářská práce pojednává o sacharidech v potravinách a metodách jejich stanovení. Popisuje nejvýznamnější zástupce jednotlivých skupin sacharidů, jejich chemickou strukturu, výskyt a následně i jejich význam ve výživě člověka. Dále se zabývá zdravotními riziky, která mohou sacharidy způsobovat a možnosti alternativních sladidel, kterými lze sacharidy nahradit. Jsou zde popsány i základní metabolické děje sacharidů. V praktické části byla testována 3 přírodní sladidla nahrazující běžný cukr a byl zjištěn obsah cukrů, konkrétně glukosy a fruktosy. Praktická část měla ověřit, zda tyto alternativní sladidla jsou vhodnější k doslazování pokrmů než běžný cukr (sacharosa).
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis examines carbohydrates in food and the methods of their determination. It describes significant representatives of carbohydrates' particular groups, focusing on their chemical structure, the occurrence and the significance in human nutrition. The bachelor thesis also explores the health effects of consuming carbohydrates and options of artificial sweeteners which function as a substitute. In this thesis also describe fundamental metabolic actions of carbohydrates. In the practical part of the thesis, there were examined three natural sweeteners that substitute ordinary sugar. The examination determined contain of sugar in natural sweeteners, specifically glucose and fructose. The practical part was supposed to verify whether alternative sweeteners are better for sweetening meals than common sugar (sucrose).
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Krizova.pdfPlný text práce2,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta L. Krizova.pdfPosudek oponenta práce90,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krizova_Lucie_BP.pdfPrůběh obhajoby práce248,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hodnoceni-Krizova-HH.pdfPosudek vedoucího práce133,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39527

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.