Název: Nostalgie po SSSR jako kulturní fenomén
Další názvy: Nostalgia for the USSR as a cultural phenomenon
Autoři: Šnajdrová, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Pešková Michaela, Mgr. Ph.D.
Oponent: Artemov Andrej, Mgr. Ph.D.
Slavík Jan, Doc. PaedDr. CSc.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41683
Klíčová slova: nostalgie;stesk;sovětský svaz;socialismus;faktory ovlivňující nostalgii;projevy nostalgie;československo
Klíčová slova v dalším jazyce: nostalgia;sorrow;soviet union;socialism;factors influencing nostalgia;signs of nostalgia;czechoslovakia
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá fenoménem nostalgie po SSSR a vysvětluje její příčiny a projevy. Součástí práce jsou dvě dotazníková šetření. První zjišťuje míru nostalgie po Sovětském svazu u Rusů a druhý dotazník se věnuje stesku Čechů po ČSSR. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly a ty jsou dále členěny. První kapitola se věnuje základní teorii nostalgie a objasňuje její důvody. V podkapitole je popsán výzkum ruského centra Levada, které se tímto fenoménem zabývá. Další podkapitoly jsou zaměřené konkrétně na fenomén nostalgie po SSSR a jeho faktorech a projevech. Druhá kapitola se věnuje prvnímu dotazníkovému šetření. V tomto výzkumu respondenti odpovídali, zda pociťují ve svém okolí nostalgii, nebo sami teskní po minulém režimu. Dále konkrétně uváděli, po jakých výrobcích nebo potravinách se jim stýská. Ze záznamů dotazníkového šetření jsem vytvořila přehledné tabulky a grafy a výsledky výzkumu jsem doplnila o obrazovou dokumentaci věcí, na které Rusové nejčastěji vzpomínali v odpovědích. Kapitola třetí se týká situaci v České republice, jak my se ohlížíme zpět k minulému režimu a jak se to ve společnosti projevuje, uvádím několik příkladů. Součástí této kapitoly je i fenomén ostalgie, který se týká východního Německa, o tom se zmiňuji jen okrajově. Následuje dotazníkové šetření o naší nostalgii po ČSSR a shrnutí výsledků. Čtvrtá kapitola na konec srovnává nostalgii mezi Českem a Ruskem a hledá příčiny, proč se míra nostalgie tak liší.
Abstrakt v dalším jazyce: My bachelor work is about phenomenon of nostalgia after SSSR and explains it's causes and symptoms. Part of the work are two quiz investigations. First quiz is figuring out the level of nostalgia after soviet union at Rusia and second quiz is about sorrow of czechs after ČSSR. Work is divided into four chapters and these are divided into sections. First chapter looks into basic theory of nostalgia and clarifies its reasons. In the section of first chapter there is describtion of research of russian center called Levada, which analyze the phenomenon of nostalgia. Next sections are focused specificaly on phenomenon of nostalgia after SSSR and its factors and its signs. Second chapter is based around first quiz investigation. In this investigation, respondents were answering on topic of feeling nostalgia in their surroundings or feeling it themselves. Specificaly, they were describing which products they miss or groceries. From reports of quiz investigations, I have created summary of graphs and charts and completed results of research with graphic documentation with thing, that rusian people were remembering the most. Third chapter is about situation in Czech republic. How we as nation are looking back at last political regime and how it shows in our society. I present numerous examples. Part of this chapter is also phenomenon of nostalgia, which includes eastern germany, which I mentiom briefly. Next up is quiz investigation about our nostalgia after ČSSR and summary of results. Fourth chapter and end compares levels of nostalgias at Czech republic and Russia. It finds causes and why the level of nostalgia differs so much.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVK)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
snajdrova_bakalarska_prace.pdfPlný text práce2,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Snajdrova_posudek_V_Peskova.pdfPosudek vedoucího práce1,06 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Snajdrova_posudek_O_Artemov.pdfPosudek oponenta práce2,55 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
scan_prubeh obhajoby_Snajdrova Katerina.pdfPrůběh obhajoby práce330,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41683

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.