Název: Materiály pro tištěnou elektroniku
Další názvy: Materials for printed electronics
Autoři: Joza, Martin
Vedoucí práce/školitel: Šíma Karel, Ing.
Oponent: Šlauf Josef, Ing.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41879
Klíčová slova: tištěná elektronika;materiály;plynové senzory;hybridní senzory;p-n heterojunkce;heterostruktury;uhlíkové nanotrubice;grafen;nanokompozity.
Klíčová slova v dalším jazyce: printed electronics;materials;gas sensors;hybrid sensors;p-n heterojunction;heterostructures;carbon nanotubes;graphene;nanocomposites.
Abstrakt: Tato bakalářská práce se věnuje popisu materiálů tištěné elektroniky se zaměřením na senzorové materiály. Pozornost je především věnována materiálům na bázi uhlíkových heterostruktur využívaných v oblasti chemických senzorů pro snímání toxických či jinak škodlivých plynů a látek. Práce je rozdělena do tří částí. První část obsahuje představení tištěné elektroniky, způsobů výroby a užívaných materiálů. V druhé části jsou popsány různé principy snímání a základní senzorové materiály. Třetí část je věnována senzorovým materiálům na bázi uhlíkových heterostruktur, konkrétně heterostrukturám tvořených kombinací uhlíkových materiálů (CNT, grafen, GO, rGO) a oxidů kovů (MOX). V závěru jsou shrnuty poznatky a zhodnocen stav výzkumu.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with the description of materials for printed electronics with a focus on sensor materials. Particular attention is paid to materials based on carbon heterostructures used in the field of chemical sensors for sensing toxic or otherwise harmful gases and substances. The work is divided into three parts. The first part contains an introduction to printed electronics, production methods and materials used. The second part describes various sensing principles and basic sensor materials. The third part is devoted to sensor materials based on carbon heterostructures, specifically heterostructures formed by a combination of carbon materials (CNT, graphene, GO, rGO) and metal oxides (MOX). In the end, the findings are summarized and the state of research is evaluated.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s work (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Martin JOZA BP 2020.pdfPlný text práce2,21 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
082276_oponent.pdfPosudek oponenta práce915,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
082276_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce919,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
082276_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce69,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41879

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.