Název: Laserové navařování kompozitního materiálu na bázi měď-čedič pro aplikaci v jaderném průmyslu
Další názvy: Laser cladding of copper-basalt composite for application in the nuclear industry
Autoři: Bartoň Klufová, Pavla
Citace zdrojového dokumentu: BARTOŇ KLUFOVÁ, P. Laserové navařování kompozitního materiálu na bázi měď-čedič pro aplikaci v jaderném průmyslu. In: Technická konference Tesydo 2020. Brno: Tesydo, s.r.o., 2020. s. 1-9. ISBN 978-80-87102-28-2.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Tesydo, s.r.o.
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/42761
ISBN: 978-80-87102-28-2
Klíčová slova: Laserové navařování;měď;čedič;kompozitní materiál
Klíčová slova v dalším jazyce: Laser cladding;copper;basalt;composite material
Abstrakt: Příspěvek je zaměřen na vývoj kompozitního laserového návaru na bázi měď-čedič s vysokou odolností proti korozi. Přídavným materiálem pro laserové navařování byl prášek tvořený směsí mědi o vysoké čistotě a čediče. V rámci experimentálního programu byly připraveny 3 druhy práškových směsí s různým poměrem mědi a čediče. Na diskovém laseru Trumpf TruDisk 8002 s vlnovou délkou λ=1030 nm byly technologií laserového navařování připraveny celkem 3 vzorky návarů o ploše 57 cm2/návar. Jako podkladový materiál byla použita oboustranně broušená uhlíková ocel C45 o tloušťce 20 mm. Materiálové struktury kompozitních laserových návarů byly hodnoceny pomocí světelné mikroskopie a řádkovací elektronové mikroskopie. Korozní odolnost kompozitního laserového návaru na bázi měď-čedič byla hodnocena moderní elektrochemickou metodou měření korozní rychlosti pomocí Potenciodynamické korozní zkoušky využitím lineární polarizace. Dosažené výsledky korozní odolnosti byly porovnány s výsledky konvenčně používané Korozní zkoušky solnou mlhou.
Abstrakt v dalším jazyce: The paper focuses on the development of a composite copper-basalt laser overlay with high corrosion resistance. The additional material for laser cladding was a powder consisting of a mixture of high purity copper and basalt dust. Within the experimental program, 3 types of powder mixtures with different ratios of copper and basalt were prepared. A total of 3 samples of laser clads with an area of 100x150 mm/clad were prepared by laser cladding on a Trumpf TruDisk 8002 disk laser with a wavelength λ=1030 nm. As the base material C45 steel of 20 mm of thickness was used. The material structures of composite laser clads were evaluated using light microscopy and scanning electron microscopy. The corrosion resistance of a copper-basalt composite laser overlay was evaluated by a modern electrochemical method of measuring the corrosion rate using a potentiodynamic corrosion test using linear polarization. The obtained corrosion resistance results were compared with the results of the corrosion test in salt fog.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Tesydo
Vyskytuje se v kolekcích:Konferenční příspěvky / Conference papers (CEV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Klufova_TESYDO_2020.pdf6,83 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/42761

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD