Název: Postavy Němců v současné české próze
Další názvy: The characters of Germans in contemporary Czech prose
Autoři: Kučera, Petr
Citace zdrojového dokumentu: KUČERA, P. Postavy Němců v současné české próze. Slavica litteraria, 2020, roč. 23, č. 1, s. 69-80. ISSN 1212-1509.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/43037
ISSN: 1212-1509
Klíčová slova: současná česká próza;německy mluvící obyvatelé Československa;narativní struktura;jazyk a styl;Radka Denemarková;Kateřina Tučková;Jakuba Katalpa
Klíčová slova v dalším jazyce: contemporary Czech prose;German-speaking inhabitants of Czechoslovakia;narrative structure;language and style;Radka Denemarková;Kateřina Tučková;Jakuba Katalpa
Abstrakt: Článek analyzuje postavy Němců v dílech současné české prózy, přičemž se zaměřuje zejména na romány spisovatelek střední a mladší generace: Radky Denemarkové Peníze od Hitlera (2006), Vyhnání Gerty Schnirch (2009) Kateřiny Tučkové a na román Němci (2012) Jakuby Katalpy jako pokus o nový pohled na problematiku života německy mluvících obyvatel od meziválečného období, přes vyhánění a následný odsun Němců z Československa až po problémy s restitucemi zkonfiskovaného majetku po roce 1989. Uvedené romány lze interpretovat také jako skrytou polemiku s ideologicky a morálně akcentovanými přístupy k tématu.
Abstrakt v dalším jazyce: The article analyzes the characters of the Germans in the works of contemporary Czech prose, focusing mainly on the novels of middle and younger writers: Radka Denemarková Money from Hitler (2006), The Expulsion of Gerta Schnirch (2009) by Kateřina Tučková and the novel The Germans (2012) by Jakuba Katalpa. as an attempt at a new perspective on the life of German-speaking people from the interwar period, through the expulsion and subsequent expulsion of Germans from Czechoslovakia, to problems with the confiscation of confiscated property after 1989. These novels can also be interpreted as a hidden controversy with ideologically and morally accented approaches.
Práva: © Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KGS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Kučera Slavica Litteraria 23_2020_1.pdf6,37 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43037

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD