Název: Live TV subtitling through respeaking with remote cutting-edge technology
Další názvy: Vzdálené titulkování živého televizního vysílání s využitím nejmodernější technologie
Autoři: Pražák, Aleš
Loose, Zdeněk
Psutka, Josef
Radová, Vlasta
Psutka, Josef
Citace zdrojového dokumentu: PRAŽÁK, A. LOOSE, Z. PSUTKA, J. RADOVÁ, V. PSUTKA, J. Live TV subtitling through respeaking with remote cutting-edge technology. Multimedia tools and applications, 2020, roč. 79, č. 1-2, s. 1203-1220. ISSN 1380-7501.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Springer
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85074597555
http://hdl.handle.net/11025/43107
ISSN: 1380-7501
Klíčová slova: živé titulkování;stínové přemlouvání;automatické rozpoznávání řeči
Klíčová slova v dalším jazyce: live subtitling;respeaking;automatic speech recognition
Abstrakt: Tento článek představuje originální systém pro titulkování živého televizního vysílání využívající stínové přemlouvání a automatické rozpoznávání řeči. Na rozdíl od několika komerčně dostupných řešení pro živé titulkování, technologie uvedená v tomto článku zahrnuje systém rozpoznávání řeči, který je navržen speciálně pro živé titulkování a který využívá plný potenciál nejmodernější technologie počítačového zpracování řeči. Popsána jsou vylepšení implementovaná v naší architektuře vzdáleného živého titulkování, která jsou podložena parametry reálného systému získanými během několika let nasazení ve veřejnoprávním vysílání v České republice. Tento článek dále představuje čtyřfázový trénovací systém pro stínové řečníky a některé nové techniky vztahující se k celému životnímu cyklu živých titulků, jako je například metoda automatického časování živých titulků nebo technika eliminace zpoždění živých titulků. Tento článek může sloužit jako inspirace pro řešení živého titulkování, zejména v méně používaných jazycích.
Abstrakt v dalším jazyce: This article presents an original system for live TV subtitling using respeaking and automatic speech recognition. Unlike several commercially available live subtitling solutions, the technology presented in this article comprises a speech recognition system specifically designed for live subtitling, realizing the full potential of state-of-the-art speech technology. The enhancements implemented in our remote live subtitling system architecture are described and accompanied by real-world parameters obtained during several years of deployment at the public service broadcaster in the Czech Republic. This article also presents our four-phase respeaker training system and some new techniques related to the whole life cycle of live subtitles, such as a method for automatic live subtitle retiming or a technique for live subtitle delay elimination. This article can serve as an inspiration for how to deal with live subtitling, especially in minor languages.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Springer
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
s11042-019-08235-3.pdf1,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43107

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD