Název: Křimické zelí, kulinární tradice a badatelský dějepis aneb Rodinná paměť a její využití ve výuce
Autoři: Morávková, Naděžda
Citace zdrojového dokumentu: Memo: časopis pro orální historii. 2021, roč. 11, č. 2, s. 122-137.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: viaCentrum
Typ dokumentu: article
URI: http://www.sohi.maweb.eu/wp-content/uploads/2021/12/Memo_2021_2.pdf
http://hdl.handle.net/11025/46591
ISSN: 1804-753X (print)
1804-7548 (online)
Klíčová slova: orální historie;kulinární dědictví;Lobkowiczové;křimické zelí;badatelská výuka
Klíčová slova v dalším jazyce: oral history;culinary heritage;Lobkowicz;cabbage from Krimice;research teaching
Abstrakt: Studie představuje možnosti využití badatelských postupů oral history v rámci školního vyučování dějepisu. Jedná se o vyučovací projekt, kdy žáci formou řízených rozhovorů s pamětníky zjišťují povědomí o kulinárním dědictví Plzeňského regionu a popularitě tradičního křimického zelí. Výstupem výzkumu je jednak samotné žákovské šetření, jednak didaktický cíl – tvorba kompetencí, které vedou k budování občanské gramotnosti generace jednadvacátého století.
Abstrakt v dalším jazyce: The study presents the possibilities of using oral history research methods within the school teaching of history. This is a teaching project in which students find out in an interview with witnesses about the culinary heritage of the Pilsen region and the popularity of traditional cabbage from Krimice. The output of the research is both the student survey itself and the didactic goal – the creation of competencies that lead to the building of civic literacy of the generation of the twenty‑first century.
Práva: © viaCentrum
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KHI)
Roč.11, č. 2 (2021)
Roč.11, č. 2 (2021)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Memo_2021_2-122-137.pdfPlný text368,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46591

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.