Název: Are the Risk Weights of Banks in the Czech Republic Procyclical?
Další názvy: Jsou rizikové váhy domácích bank procyklické?
Autoři: Brož, Václav
Pfeifer, Lukáš
Citace zdrojového dokumentu: BROŽ, V. PFEIFER, L. Are the Risk Weights of Banks in the Czech Republic Procyclical?. Journal of Central Banking Theory and Practice, 2021, roč. 10, č. 1, s. 113-139. ISSN: 2336-9205
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Sciendo
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85100810603
http://hdl.handle.net/11025/46610
ISSN: 2336-9205
Klíčová slova: finanční cyklus, finanční stabilita, přístup založený na interním ratingu, riziková váha
Klíčová slova v dalším jazyce: Financial cycle, financial stability, internal ratings-based approach, risk weight.
Abstrakt: V článku analyzujeme cykličnost rizikových vah bank působících v České republice mezi lety 2008 a 2016. Rozlišujeme mezi rizikovými váhami pro přístup na základě interních modelů bank a na základě standardizovaného přístupu, uvažujeme jak cyklus hospodářský, tak cyklus finanční a používáme vlnkovou koherenci jako prostředek dynamické korelační analýzy. Naše výsledky ukazují, že rizikové váhy expozic spadající pod přístup založený na interních modelech bank jsou pro cyklické ve vztahu k finančnímu cyklu, a to včetně rizikových vah spjatých s expozicemi zajištěnými nemovitostmi. Také ukazujeme, že pro přístup založený na interních modelech bank je relevantní vliv měnící se kvality aktiv na rizikové váhy, což je v souladu s našimi očekáváními na základě regulatorních standardů. Naše výsledky mohou být použity pro účel rozhodování o aktivaci dohledových a makroobezřetnostních nástrojů včetně proticyklické kapitálové rezervy.
Abstrakt v dalším jazyce: We analyze the cyclicality of risk weights of banks in the Czech Republic from 2008 to 2016. We differentiate between risk weights under the internal ratings-based and those under the standardized approach, consider both the business cycle and the financial cycle, and employ wavelet coherence as a means of dynamic correlation analysis. Our results indicate that the risk weights of exposures under the internal ratings-based approach, including risk weights related to exposures secured by real estate collateral, are procyclical with respect to the financial cycle. We also show that the effect of changing asset quality on risk weights is present for the internal ratings-based approach, in line with our expectations based on regulatory standards. Our results can be employed for the purposes of decision-making on the activation of supervisory and macroprudential instruments, including the countercyclical capital buffer.
Práva: © Sciendo
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KEM)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
jcbtp-2021-0006.pdf1,95 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46610

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD