Název: Importance of Midwifery Care in the Prevention of Postpartum Depression
Další názvy: Význam péče porodní asistentky v prevenci poporodní deprese
Autoři: Janoušková, Kristina
Citace zdrojového dokumentu: JANOUŠKOVÁ, K. Importance of Midwifery Care in the Prevention of Postpartum Depression. Clinical Social Work and Health Intervention, 2021, roč. 12, č. 4, s. 98-106. ISSN: 2222-386X
Datum vydání: 2021
Nakladatel: INT SCIENTIFIC GROUP APPLIED PREVENTIVE MEDICINE I-GAP EV
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/46681
ISSN: 2222-386X
Klíčová slova: porodní asistentka;šestinedělí;poporodní deprese;kojení;péče o novrozence
Klíčová slova v dalším jazyce: midwife;puerperium;postpartum depression;breastfeeding;newborn care
Abstrakt: Úvod: Článek se zaměřuje na význam péče porodní asistentky u žen v šestinedělí v prevenci poporodní deprese. Tato péče je převážně preventivní a velké místo zaujímá edukace. Správnou edukací a využíváním preventivních strategií se dokáží minimalizovat či včas rozpoznat mnohé komplikace či problémy jako je například poporodní deprese. Metodika: Metodou výzkumu byl kontrolovaný ošetřovatelský experiment. Podstatou bylo porovnání dvou rozdílných skupin a zjištění, do jaké míry se péče porodní asistentky podílí na prevenci vzniku poporodní deprese. Experimentální skupinu tvořilo 100 žen s péčí porodní asistentky v šestinedělí, kde proběhly tři návštěvy v období šestinedělí, při kterých byla na zhodnocení psychického stavu použita Edinburghská škála poporodní deprese EPDS. Kontrolní skupinu tvořilo 100 žen bez péče porodní asistentky v šestinedělí. Těmto ženám byl na konci šestinedělí zaslán dotazník společně se škálou EPDS. Výsledky: Byla zjištěna statisticky významná souvislost mezi rizikem poporodní deprese a problémy s péčí o novorozence (p=0,016). Také byl zjištěn statisticky významný rozdíl ve výskytu problémů s péčí o novorozence dle přítomnosti porodní asistentky (p =0.005) a péčí porodní asistentky v oblasti kojení (p=0,049). Rozložení výsledků škály EPDS se statisticky významně nelišilo (p = 0,775) v závislosti na péči porodní asistentky. Závěr: Výsledky ukázaly, že péče porodní asistentky vede k prevenci zdravotních komplikací u žen v šestinedělí. Péčí porodní asistentky nedochází k častější identifikaci poporodní deprese, ale můžeme říci, že dochází k časnějšímu rozpoznání příznaků a zahájení léčby. Porodní asistentka také dokáže svojí péčí snížit predispozice ke vzniku poporodní deprese. U žen, které porodní asistentka navštěvovala, se v menší míře ukázaly problémy s kojením či s péčí o novorozence, což patří mezi prediktory rizika vzniku poporodní deprese.
Abstrakt v dalším jazyce: Introduction: The article focuses on the importance of midwife care for women in the puerperium period for the prevention of postpartum depression. This care is mostly preventive; therefore, education occupies an important place. Using appropriate education and preventive strategies, many complications or problems, such as postpartum depression, can be minimized or recognized in time. Methodology: The research method was a controlled nursing experiment. The essence was to compare two different groups and find out to what extent the care of a midwife contributes to the prevention of postpartum depression. The experimental group consisted of 100 women with the care of a midwife in the puerperium period, where three visits took place during the puerperium period, throughout which the Edinburgh Postpartum Depression Scale EPDS was used to assess mental health. The control group consisted of 100 women without the care of a midwife in the puerperium period. A questionnaire was sent to these women at the end of the sixth week, along with an EPDS scale. Results: A statistically significant correlation was found between the risk of postpartum depression and problems with neonatal care (p = 0.016). There was also a statistically significant difference in the incidence of problems with newborn care according to the presence of a midwife (p = 0.005) and midwifery care in the area of breastfeeding (p = 0.049). The distribution of the results of the EPDS scale did not differ statistically significantly (p = 0.775) depending on the care of a midwife. Conclusion: The results showed that the care of a midwife leads to the prevention of health complications in women in the puerperium period. The care of a midwife does not lead to the identification of postpartum depression more often, but symptoms are recognized earlier, and treatment is started. A midwife's care can also reduce the predisposition to postpartum depression. Women attended to by a midwife showed fewer problems with breastfeeding or newborn care, which are two of the predictors of postpartum depression risks.
Práva: ⓒ Clinical Social Work and Health Intervention
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KOS)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
cswhi_04_2021_janouskova.pdf822,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46681

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD