Název: Pracovní úrazy a nemoci z povolání, Možnosti nové právní úpravy
Další názvy: Industrial injury and occupational disease, possibilities for new legislation
Autoři: Pecka, Robert
Oponent: Hromada Miroslav, Mgr. Ph.D.
Dittrich Neklová Markéta, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: rigorózní práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/47413
Klíčová slova: pracovní úraz;nemoc z povolání;nová právní úprava;zabezpečení;odškodňování;pojištění;odpovědnost za škodu;pracovně právní vztahy;nemajetková újma.
Klíčová slova v dalším jazyce: accident at work;occupational disease;new legislation;security;compensation;insurance;liability for damage;labor relations;non-pecuniary damage.
Abstrakt: Rigorózní práce řeší nevyhovující právní úpravu zabezpečení při pracovních úrazech a nemocech z povolání. V současnosti se odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání řídí ustanoveními zákoníku práce. Na základě principu zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatelů. Samotným odškodňováním byly pověřeny dvě soukromé pojišťovny, tím se systém dostává do rozporu se zásadou zákazu diskriminace a pravidly hospodářské soutěže. Dalším problémem stávající právní úpravy je i nemožnost hradit z daného pojištění rehabilitaci a podílet se na preventivních opatření. I v tomto ohledu je potřeba zlepšit postavení zaměstnance novou právní úpravou. Dle statistických údajů bylo v roce 2019 jen pracovních úrazů nahlášeno 42 416. Řešení měl přinést zákon č. 266/2006 Sb., kterým by se přešlo ze zákonného pojištění zaměstnavatelů na pojištění zaměstnanců v rámci sociálního systému. Po opakovaném odložení byl zákon v roce 2015 zrušen. Zabezpečení zaměstnance případně pozůstalých osob při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání je jedním ze základních sociálních práv a je i jedním nejstarších systému sociální ochrany zaměstnance. Práce se bude zabývat nejen analýzou současného nevyhovujícího stavu, ale vytčením hlavních cílů a možných způsobů budoucího systému zabezpečení při pracovních úrazech a nemocech z povolení. Závěr práce je věnován vlastnímu návrhu, který vychází z variant MPSV, potencuje důraz na preventivní opatření a respektuje legislativu Evropské unie.
Abstrakt v dalším jazyce: Rigorous work solves unsatisfactory legal regulation of security in case of work accidents and occupational diseases. At present, compensation for accidents at work and occupational diseases is subject to the provisions of the Labor Code. Based on the principle of legal liability insurance for employers. The compensation itself was entrusted to two private insurance companies, the team with the system comes in conflict with the principle of non-discrimination and with the competition rule. Another problem of the current legislation is the inability to pay for the given rehabilitation insurance and the participation in preventive measures. In this respect, the new legislation needs to be improved. According to statistical data, in 2019 only work accidents were reported 42,416. The solution was to be provided by Act No. 266/2006 Coll., Which moved from the statutory insurance of employers to the insurance of employees within the social system. After repeated postponement, the law was in 2015 repealed. Securing an employee or survivors in the event of an accident at work or an occupational disease is one of the basic social rights and is one of the oldest systems of social protection for employees. The work will deal not only with the analysis of the current unsatisfactory condition, but also with the extraction of the main objectives and possible ways of the future system of security in case of accidents at work and diseases from the permit. The conclusion of the thesis is devoted to the own proposal, which is based on the variant of the Ministry of Labor and Social Affairs, potentiates the emphasis on preventive measures and respects the legislation of the European Union.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Rigorózní práce / Rigorous theses (KPP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Rigorozni prace Robert Pecka.pdfPlný text práce766,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Oponentni posudek-2.pdfPosudek oponenta práce426,74 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Mgr. Pecka Robert.pdfPrůběh obhajoby práce285,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/47413

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.